Čokoladna fantazija

 Sastojci

    kore:
    9 bjelanjaka
    15 kašika šećera
    15 kašika mljevenih oraha
    3 kašike krušnih mrvica/prezla

    krema:
    9 žumanjaka
    1 jaje
    7 kašika šećera
    200 g čokolade za kuhanje
    250 g putera ili margarina

    i još:
    oko 24 kom. jaffa keksa
    200 ml mlijeka ili soka od naranče




    za dekoraciju:
    po želji šlag, mljeveni orasi, čokolada...

 Priprema

    1.

    Umutiti snijeg od 3 bjelanjka, pa dodati 5 kašika šećera. Dobro izmiksati. U snijeg dodati 5 kašika mljevenih oraha i 1 kašiku prezle. Sjediniti špatulom, pa sipati u kalup, obložen papirom za pečenje. Peći na 180 C oko 15 minuta. Na isti način pripremiti još 2 kore. Ohladiti.
    2.

    Izmiksati žumanca i jedno cijelo jaje i šećer, pa kuhati na pari oko 10 min. Dodati izlomljenu čokoladu. Kada se čokolada otopi, izmiksati, pa ostaviti kremu da se ohladi. Dodati puter/margarin, pa izmiksati. Ostaviti kremu u frižider, da se ohladi i stegne. Na tacnu staviti koru, pa premazati tankim slojem kreme. Preko poredati jaffa keks, kratko potopljen u mlijeko ili sok, pa opet premazati kremom. Poklopiti drugom korom. Postupak ponoviti: krema - keks - krema - treća kora. Cijelu tortu premazati kremom, pa ostaviti u frižider, da se stegne. Dekorisati po ukusu, orasima, šlagom, čokoladom.




    3.

    Kada se torta dobro ohladi, rezati na parčad!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Nema komentara:

Objavi komentar