Ne da je lagana, nego se sva topi.... Jagode ušuškane u puuuuno fila i moje omiljene bele korice. Slobodno možete koristiti i neko drugo sezonsko voće.

 Sastojci

    Kore
    10 belanaca
    10 kašika šećera (kristal)
    1,5 kašika sirćeta
    10 ravnih kašika brašna
    0,5 dcl ulja

    FIl I
    1 l mleka
    10 žumanaca
    10 kašika šećera (kristal)
    4 kašike gustina
    2 pudinga od vanile
    125 g margarina





    Fil II
    300 g krem šlaga od vanile*
    300 ml hladnog mleka
    180 g kisele pavlake

    I još
    1-1,5 kg jagoda

 Priprema

    1.

    Kore:

    Belanca umutiti sa šećerom u čvrst sneg, zatim dodati sirće i na kraju lagano umešati špatulom brašno, pa ulje u tankom mlazu. Od ove mase ispeći dve kore u plehu za torte dimenzija 23*35 cm. Peći na 175 stepeni dok kore blago ne porumene. Najbolje je da izvršite test sa čačkalicom - ako ostane suva kada je zabodete u sredinu, gotovo je.
    2.

    Fil I:

    800 ml mleka zagrejati do ključanja. Penasto umutiti žumanca sa šećerom, a zatim dodati puding u prahu, gustin i 200 ml mleka. Provrelo mleko skinuti sa ringle i postepeno, u mlazu i uz neprestano mešanje, dodati smesu od žumanaca i pudinga. Vratiti na ringlu i kuvati na srednjoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne (možete kuvati i na pari, ali meni je ovako mnogo brže). Vruć fil izmutiti mikserom ukoliko su ostale grudvice. Ostaviti da se prohladi, ali ne u potpunosti, već da bude mlak.

    U mlak fil dodati omekšali margarin i umutiti mikserom da se lepo sjedini.

   
    3.

    Fil II:

    Krem šlag od vanile umutiti sa hladnim mlekom. Zatim dodati kiselu pavlaku, ali polako, kašiku po kašiku, i mešati kašikom, ne mikserom.
    4.

    Jagode oprati i očistiti. Iseći na tanje kolutove.






    5.

    Slaganje torte:

    1. kora

    2. polovina fila I

    3. polovina jagoda

    4. polovina fila II

    5. kora

    6. polovina fila I

    7. polovina jagoda

    8. polovina fila II  

    Staviti u frižider na hlađenje.
    6.

    Fila ima dosta, tako da tortu nije potrebno ukrašavati dodatnim šlagom.

    * Krem šlag od vanile kupujem u radnjama na meru. U zavisnosti od proizvođača, može biti žut ili beo kada se umuti. To ne utiče na ukus torte. Na slici koju sam postavila je žute boje.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Nema komentara:

Objavi komentar