loading...

Lagan japanski kolac od jabuka i prelivom od karamel sosa..bez praska za pecivo

 Sastojci

    1 salica 250ml.
    500gr. fuji ili pink lady jabuka
    100ml. sok od limuna
    malo vode
    Tijesto:
    2 velika jajeta
    100gr. sećera ( kristal)
    1/2 salice mlijeka
    1 zlica otopljenog maslaca
    100gr. glatkog brasna
    50-70 gr. oraha ili badema


 Priprema

    1.

    Jabuke ogulite,isjecite na sve cetiri strane a zatim ih isjecite na vrlo tanke ploskice...
    2.

    Sjecane jabuke stavite u zdjelu dodajte svjeze iscjedeni limunov sok i dodajte vode tek toliko da pokrije jabuke i ostavite sa strane.
    3.

    U zdjeli miksajte jaja i secer,U to dodajte mlijeko,brasno i otopljeni puter.Izmiksajte sve zajedno.
    4.

    Jabuke stavite u papirnu kuhinjsku krpu i njezno tapkajte da obrisete sto vise tekucine...
    5.

    Jabuke stavite u tijesto i sa SPATULOM njezno izmjesajte...
    6.

    Loaf pleh obavezno oblozite sa papirom za pecenje,redajte jabuke sa zlicom i ako vam je ostalo tijesta istresite odozgor..pospite sa grubo sjeckanim orasima..Stavite da se pece u zagrijanu pecnicu na 180C 50 minuta...
    7.

    CARAMEL SOS:

    U zdjelu za mikrovalnu dodajte secer i puter..stavite da se otaplja u mikrovalnoj oko 5 minuta...provjeravajte svakih 2-3 minute i promijesajte...kada dobijete karamel boju i smjesa vam bude "bubbly" odmah u tu vrelu smjesu dodajte kuhinjske temperature slatko vrhnje...mijesate sa wiskom..
    8.

    Prelijte preko kolaca...



Posluživanje

Rcept je sa neta...karamel sos ne morate da pravite ako ne zelite,mozete koristiti i cokoladni sos ili sto vi volite...ja sam u karamel sos dodala hladno slatko vrhnje i dobila sam veliku tvrdu smjesu bonbona...ali sam vracala u mikrovalnu jedno 5-6 puta po 2 min i dobila sam napokon caramel sos pa ako vam se desi ne bacajte nego postupite kao i ja...u orginal recept ide listici badema,ja sam dodala orase,vi po zelji

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar