1 salica 250ml.
500gr. fuji ili pink lady jabuka
100ml. sok od limuna
malo vode
Tijesto:
2 velika jajeta
100gr. sećera ( kristal)
1/2 salice mlijeka
1 zlica otopljenog maslaca
100gr. glatkog brasna
50-70 gr. oraha ili badema
Priprema
1.
Jabuke ogulite,isjecite na sve cetiri strane a zatim ih isjecite na vrlo tanke ploskice...
2.
Sjecane jabuke stavite u zdjelu dodajte svjeze iscjedeni limunov sok i dodajte vode tek toliko da pokrije jabuke i ostavite sa strane.
3.
U zdjeli miksajte jaja i secer,U to dodajte mlijeko,brasno i otopljeni puter.Izmiksajte sve zajedno.
4.
Jabuke stavite u papirnu kuhinjsku krpu i njezno tapkajte da obrisete sto vise tekucine...
5.
Jabuke stavite u tijesto i sa SPATULOM njezno izmjesajte...
6.
Loaf pleh obavezno oblozite sa papirom za pecenje,redajte jabuke sa zlicom i ako vam je ostalo tijesta istresite odozgor..pospite sa grubo sjeckanim orasima..Stavite da se pece u zagrijanu pecnicu na 180C 50 minuta...
7.
CARAMEL SOS:
U zdjelu za mikrovalnu dodajte secer i puter..stavite da se otaplja u mikrovalnoj oko 5 minuta...provjeravajte svakih 2-3 minute i promijesajte...kada dobijete karamel boju i smjesa vam bude "bubbly" odmah u tu vrelu smjesu dodajte kuhinjske temperature slatko vrhnje...mijesate sa wiskom..
8.
Prelijte preko kolaca...
Posluživanje
Rcept je sa neta...karamel sos ne morate da pravite ako ne zelite,mozete koristiti i cokoladni sos ili sto vi volite...ja sam u karamel sos dodala hladno slatko vrhnje i dobila sam veliku tvrdu smjesu bonbona...ali sam vracala u mikrovalnu jedno 5-6 puta po 2 min i dobila sam napokon caramel sos pa ako vam se desi ne bacajte nego postupite kao i ja...u orginal recept ide listici badema,ja sam dodala orase,vi po zelji
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
Nema komentara:
Objavi komentar