loading...

Super fine - Orah kocke

 Sastojci

    Za biskvit:
    230 g mljevenih oraha
    6 jaja
    120 g Šećera ( kristal)
    110 g Glatkog brašna Podravka
    2 kašičice ruma

    Za kremu:
    350 ml mlijeka
    2-3 kašičice limunovog soka
    1 kašičica naribane limunove korice
    1 kašičica Cimeta mljevenog Podravka
    150 g mljevenih oraha
    2 Vanilin šećera Dolcela
    2 kašiki ruma
    250 g margarina
    120 g Šećera ( kristal)
    60 g Glatkog brašna Podravka
    ½ kašičice naribanog muškatnog oraščića Podravka


 Priprema

    1.

     Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
        Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg te umiješajte pola količine šećera.
        Žumanjke pjenasto izmiješajte s preostalim šećerom i dodajte rum.
        U gotove žumanjke naizmjenično umiješajte brašno i tučene bjelanjke te na kraju mljevene orahe.
        Smjesu ulijte u uljem namazan ili papirom za pečenje prekriven pleh (ovakav kolač možete raditi i u obliku torte - sve što je potrebno u tom slučaju jeste pleh okruglog oblika) i pecite na temperaturi od 180°C oko 35 minuta.
        Pećnicu isključite, a biskvitno tijesto ostavite u pećnici da se ohladi.
        Za kremu, brašno, šećer i vanilin šećer izmiješajte sa 150 ml hladnog mlijeka te dobro izmiješajte mixerom.


        Ostatak mlijeka prokuhajte, u njega izlijte pripremljenu smjesu i miješajući kuhajte na laganoj vatri 6-7 minuta, dok ne dobijete gustu kremu.
        U ohlađenu kremu dodajte mljevene orahe, cimet, rum, muškatni oraščić, limunovu koricu i limunov sok te maslac koji ste prethodno pjenasto zgotovili.
        Pečeni i ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela.
        Svaki list biskvitnog tijesta premažite sa 2-3 kašike kreme.
        Površinu i rubove također premažite kremom pa pospite mljevenim orasima

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar