loading...

Torta je nastala kombinacijom dva recepta, kora je ista, a filovi su po jedan za svaku tortu... ja sam ih spojila i dobila predivnu tortu...

 Sastojci

    kora x 2
    5 kom bjelanaca
    100 g šećera
    50 g šećera u prahu
    malo soka limuna
    100 g kokosa
    1 kašika brašna
    1/2 praška za pecivo

    fil I
    5 dl slatkog vrhnja
    2oo g kiselog vrhnja
    500 g jagoda, kupina
    i još izmrvljena kora sa kokosom

    fil II
    5 dl mlijeka
    2oo g šećera i vanilin šećer
    1 kom puding vanilija
    6 kašika gustina
    10 kom zumanaca
    25o g margarin za kreme
    100 g bijele čokolade
    3-4 kašike umućenog sl. vrhnja (odvojiti od kreme I)
    za ukrašavanje šlag ili sl. vrhnje


 Priprema

    1.

    Bjelanjke umutiti, dodati sok od limuna i šečer i mutiti da masa bude gusta i sjajna. Izmiješati brašno, prašak za pecivo i kokos pa kašikom polako umiješati u bjelanjke da masa ostane gusta.
    2.

    Pleh veličine 26x36 cm obložiti alu-folijom, premazati uljem i sipati smjesu za biskvit. Peći na 170 C 30 min.

    Ispeći dvije iste kore.
    3.

    Kore sam pekla u plehu većem nego što je torta, kad sam odrezala sa svake duže strane po 5 cm dobila sam mrvice koje trebaju za kremu I,  i tortu četvrtastog oblika. Ili samo odrezati okrajke pa ih izmrviti.
    4.

    Za kremu I. Umutiti slatku pavlaku, dodati kiselu pavlaku,(ostaviti par kašika za kremu II) izmrvljenu koru (dijelove odrezane sa strane, ili samo okrajke ) i isjeckane jagode, kupine.
    5.

    Za kremu II. Od 5 dl hladnog mlijeka odvojiti malo pa u njemu razmutiti puding, gustin i zumanca. Ostatak mlijeka sa šećerom staviti da prokuva pa sipati smjesu sa zumancima i kuvati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi, povremeno izmiješati.
    6.

    Ohlađenu kremu umutiti mikserom, posebno umutiti margarin pa sjediniti sa kremom. Otopiti čokoladu pa umiješati u smjesu i na kraju umiješati par kašika umućenog sl. vrhnja (odvojiti od kreme I)
    7.

    Ja sam slagala: kora-2/3 kreme I-1/3 kreme II,

    kora-2/3 kreme II-1/3 kreme I

    I na kraju šlag.

   
    8.

    sa višnjama


Posluživanje

Olakšica kod pravljenja je da se može ispeći jedna kora u velikom plehu, presječe se uzduž dva puta da se dobiju tri lente, jedna se izmrvi u fil, a dvije se filuju.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar