Sastojci
sastojci
4 kom jaja
200 g šećera
2 kom vanilin šećera, malo ruma,korica limuna
200 g maslaca ili margarina
1 kom(180g) kiselo vrhnje
550 g brašna
1 kom prašak za pecivo
za fil
150 g šećera smeđeg
250 g mljevenog maka (orasi, rogač... )
malo šećera u prahu za posipanje
Priprema
1.
Na niskoj temperaturi otopiti maslac i kiselo vrhnje.
2.
Žumanca, šećer i vanilin šećer, rum i koricu limuna umutiti, dodati maslac i kiselo vrhnje i mutiti da se masa izjednači.
3.
Umutiti čvrst snijeg od malo posoljenih bjelanaca.
4.
Pomiješati brašno sa praškom za pecivo.
5.
U masu sa žumancima naizmjenično umiješati brašno i umućene bjelanjke, najmanjom brzinom (sipati oko 100g brašna, polovina bjelanjaka, još oko 100 g brašna, druga polovina bjelanjaka) i na kraju ostatak brašna sipati postepeno da se dobije mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke. Možda neće trebati svo brašno, zavisi od veličine jaja.
6.
Razvaljati 2/3 tijesta, posuti izmiješanim makom i šećerom, razvaljati preostalo tijesto, staviti preko maka i saviti rolat.Staviti u kalup za kuglof namazan uljem, krajeve rolata spojiti.
7.
Rernu zagrijati na 200 C, staviti kuglof i smanjiti na 180 C, peći 50-60 mim. Pečen kuglof pokriti i ostaviti da se hladi u kalupu.
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar