Brzo, fino i jako ukusno - Kuglof s makom

 Sastojci

    sastojci
    4 kom jaja
    200 g šećera
    2 kom vanilin šećera, malo ruma,korica limuna
    200 g maslaca ili margarina
    1 kom(180g) kiselo vrhnje
    550 g brašna
    1 kom prašak za pecivo




    za fil
    150 g šećera smeđeg
    250 g mljevenog maka (orasi, rogač... )
    malo šećera u prahu za posipanje

 Priprema

    1.

    Na niskoj temperaturi otopiti maslac i kiselo vrhnje.
    2.

    Žumanca, šećer i vanilin šećer, rum i koricu limuna umutiti, dodati maslac i kiselo vrhnje i mutiti da se masa izjednači.
    3.

    Umutiti čvrst snijeg od malo posoljenih bjelanaca.
    4.

    Pomiješati brašno sa praškom za pecivo.




    5.

    U masu sa žumancima naizmjenično umiješati brašno i umućene bjelanjke, najmanjom brzinom (sipati oko 100g brašna, polovina bjelanjaka, još oko 100 g brašna, druga polovina bjelanjaka) i na kraju ostatak brašna sipati postepeno da se dobije mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke. Možda neće trebati svo brašno, zavisi od veličine jaja.
    6.

    Razvaljati 2/3 tijesta, posuti izmiješanim makom i šećerom, razvaljati preostalo tijesto, staviti preko maka i saviti rolat.Staviti u kalup za kuglof namazan uljem, krajeve rolata spojiti.
    7.

    Rernu zagrijati na 200 C, staviti kuglof i smanjiti na 180 C, peći 50-60 mim. Pečen kuglof pokriti i ostaviti da se hladi u kalupu.
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Nema komentara:

Objavi komentar