loading...

Pita od sira - ukusna, jednostavna!

 Sastojci

    ♥ TESTO ♥
    20 dek brašna ( dek = dag)
    20 dek masti domaće
    20 dek cukra (šećera)
    1 prašak za pecivo ili soda bikarbona 1 žličica
    2 jaja
    3 žlice mlika ili (mlijeko ili vrhnja)
    mrvicu soli
    ♥ FILA ♥
    40 dek samokisa (svježi sir)
    15 dag cukra (šećera)
    3 žumanca
    korica od lemuncina (limuna)
    1 vanilin šećer sa limunom


 Priprema

    1.

    Na  gackom čakavskome dijalektu:

    Na dasku za testo treba prosijat na sito brašno, u sredinu vrpice napravit jamicu u ku se metne mast, jaja cukar  prašak za pecivo ili SB (čitaj soda bikarbona) i mliko.  Sve se zajedno umisi da bude testo nako glatko i lipo se uvalja.  kad je gotovo, podili se na dva ednaka dela.

    prvi del se rastače takačicom i pretovari se u tepsiju, a po  testu se razvalja  fila.  Unda se razvalja  drugi del testa i pokre po fili.. Metne se peć  dok lipo ne  pocrljeni, ali ne previš.  Da ne bi oganj kolač čopil frtalj ure pred kraj se pokre novinami.

    Za filu se u padelici razmuti meki samokis tj. sir i žumanci , cukar i korica  lemuncina da se sve sednači i fila je gotova.
    2.

    Na standardnome hrvatskome jeziku:

    Na dasku stavimo brašno na hrpicu   u koju se doda domaća mast ili domaće maslo -maslacali najviše se koristila mast ( za kolače se koristila i spremala bijela mast od potrbušine baš za kolače)2 jaja, 20 dag šećera SB ili prtašak za pecivo. Mijesimo tijesto dok ne bude glatko . Podijelimo na dva jednaka dijela. Razvaljamo prvi dio, stavimo u tepsiju i na to rasporedimo nadjev od sira mješavina sira, 15 dag   šećera i 3 žumanjka  (dodala sam i snijeg od bjelanjaka  a baka nije samo žumanjke koricu od 1 limuna. pokrijemo sa drugim dijelo tijesta koji izbockamo vilicom  da ne puca prilikom pečenja. pećemo na 200°C dok ne porumeni. pećenu i ohlađenu posuti šećerom u prahu.

   
    3.

    Recepti lički  u Coolerici  LIČKA KUHINJA U GAČANA 1

Posluživanje

Izvor:  Gačanska tradicijska kuhinja koja donosi recepte kao spomen na povratak zaboravljenih okusa...  Po originalnom receptu ne idu višnje ali kako sam radila liker od višanja malo sam višanja od likera očistila i dodala u filu...

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar