,

Špinat-malina torta

 Sastojci 8 osoba

    Biskvit
    4 jaja
    25 dkg šećera,vanilin šećer
    mrvicu soli
    naribana korica limete
    1,5 dcl ulja
    450 g smrznutog špinata
    2 dcl brašna
    2 dcl gustina
    1 prašak za pecivo
    Žele od malina i višanja
    4 žlice džema od višnje
    20 dkg smrznutih malina
    2 žlice šećera
    5 dcl vode
    6 žlica gustina
    Krema od šlaga
    5 dcl vrhnja za šlag
    20 dkg krem sira
    10 dkg malina (smrznutih ili svježih)
    po ukusu žlica šećera u prahu
    po želji šlag fix

    maline ,borovnice,aronija,čokoladne kapljice za dekoraciju





 Priprema

    1.

    Pripremite sve sastojke za biskvit.Smrznuti špinat otopite i ocijedite.U kalup za tortu promjera 28 cm.stavite papir za pečenje.Ja stavljam papir samo odozdola ,a vi stavite kako inače radite.Pećnicu upalite na 175C.Krenite s izradom biskvita:Jaja umutite s šećerom ,mrvicu soli i sitno naribanom koricom jedne limete.Ako ne volite limetu,stavite limun.Vaniliju također,bilo aromu vanilije ili vanilin šećer.Kad se šećer otopi dodajte špinat,pomalo dolijevajte ulje,mutite.Na kraju dodajte brašno i gustin s praškom za pecivo.
    2.

    Dobro umućenu biskvitnu smjesu ulijte u kalup i pecite oko pola sata.Ako koristite manji kalup,biskvit će vam ispasti viši ,ali računajte da se tada treba i duže peći.Test štapićem za ražnjić ili čačkalicom je najbolji pokazatelj kad je biskvit pečen.Kad izađe suh iz biskvita ,gotovo.
    3.

    Biskvit izvadite iz kalupa,maknite papir za pečenje i pustite da se ohladi.Idealno je biskvit napraviti dan ranije,tada se lijepo reže.Ali kako svi žurimo,nekih dva ,tri sata je dovoljno čekanja na rezanje.
    4.

    Biskvit prerežite na 3 dijela,dva jednaka dijela a jedan dio neka bude tanji.Jer taj najtanji biskvit se izmrvi i služi za posipanje torte na kraju.
    5.

    Za žele od malina bi bilo najbolje imati svježe maline,ali kako ova vrućina loše djeluje na njih,ja sam koristila smrznute,a svježe sam ostavila za malu dekoraciju torte.I kako i tih smrznutih nisam imala dovoljno zbog krive procjene,iskoristila sam par žlica domaćeg džema od višanja.A može se staviti i od maline.To se u konačnici pokazalo jako ukusno,pa ću vam napisati tu kombinaciju.Ako se odlučite za izradu ove torte,normalno taj žele prilagodite svom ukusu.Dakle u posudu stavite 4 žlice džema od višnje,smrznute maline,šećer(moj džem nije sladak),vodu i pustite da provri.Neka se maline malo skuhaju ,i tada umutite u to gustin koji ste pomiješali s vodom.Neka sve vrije,mješajte,kad vidite da se gusne,gotovo je.Pustite da se malo prohladi.U kalup za torte stavite donju koru biskvita,prelijte je želeom od voća i stavite u hladnjak.To neka se stisne i ohladi.
    6.

    Istucite vrhnje za šlag,ja sam koristila biljno zaslađeno ,vi koristite vrhnje koje vama najviše odgovara.Kad je šlag istučen,odvojite polovicu šlaga i u nju umiješajte jedan krem sir i ostatak malina.Sad na žele nanesite tu pola te kreme s malinama i stavite drugi dio biskvita.Na taj dio nanesite opet kremu s malinama.Otvorite kalup za torte,tortu prenesite na pladanj za torte i na njemu dovršite tortu.
    7.

    Ostatak šlaga nanesite na tortu po stranicama i kao završni premaz na onu malina kremu.Sad onaj treći ,tanki dio biskvita smrvite i pospite po torti.Stavite koju malinu ,borovnicu,aroniju,što već imate.Jednostavna a jako efektna dekoracija je ove torte.Teže se barata šlagom jer je vruće,pa možete staviti i šlag fix.Ja nisam.Tortu ostavite u hladnjaku i režite idući dan.




    8.

    Ovaj biskvit je jako zahvalan za rezanje pa i tupim nožem,što nije pametna opcija,dovoljno je sladak,podnosi zato kiselije kreme i mislim da je zgodan za neke događaje u kojoj djeca imaju glavnu riječ,barem znate da ga niste obojali raznim patvorbama.I na kraju,ispadne prilično velika torta,napisala sam za 8 ljudi ali dovoljno je i za 12.

Posluživanje

Služite kako volite,meni je dovoljna i čaša hladne vode..Uživajte!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Nema komentara:

Objavi komentar