,

Vremeplov kolač - kolač je fantazija, osvežavajući i aromatičan, sa ukusom voća, putera, pečenog badema

 Sastojci

    Sastojci za pravougaoni kolač - kore:
    250 gr putera
    200 gr šećera
    2 vanil - šećera
    250 gr brašna
    1 kašičica praška za pecivo
    1 kašičica cimeta
    4 žumanca



    premaz:
    4 belanca
    150 gr seckanih badema
    1 kašika šećera
    2 vanil - šećera
    1 kašika cimeta (može i samo kašičica)
    fil:
    500 gr kisele pavlake min. 20%mm (ili povećati na 700 gr)
    120 gr šećera (ili povećati na 180 gr)
    300-400 gr mešavine crvenog voća (ili povećati na 500 gr)


Priprema

    Iako se po Oljinom receptu pravi kao veliki pravougaoni kolač koji se slaže u đuveč-tepsiju, ja sam sebi zacrtala da ga napravim kao svoju rođendansku tortu, naravno okruglu.. Odvojeno sam pekla dve kore, malo povećala fil i sve složila pomoću podesivog kalupa - prstena.* U okviru ovog recepta su data uputstva za obe mogućnosti - i za pravougaoni, a i za manji okrugli kolač-torticu..
    1.

    Zamesiti testo od navedenih sastojaka i ostaviti ga u frižideru pola sata/sat da se stegne. Razvući ga u veliki pleh od rerne prekriven papirom za pečenje.
    2.

    Testo premazati sa 4 ulupana belanceta (ovaj deo je pipkav jer se sneg pri mazanju razdvaja!) i posuti seckanim bademom, šećerom, vanil-šećerom i cimetom (ja sam sve pomešala u činijici, pa posipala po belancima). Peći oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C, pa odmah smanjiti na 180°C. Na pola pečenja pokriti folijom da ne gori.
    3.

    Ispečeno testo preseći na dva dela dok je još toplo. U pravougaoni kalup (ili đuveč-tepsiju) staviti prvu koru, premazati pavlakom pomešanom sa šećerom, pa pobacati voće odozgo. Prekriti drugom korom i ovlaš pritisnuti da se zalepi na fil. Uviti sve u streč foliju i staviti u frižider da se ohladi.
    4.

    *Kolač na slikama je od pola mere, a svaka kora je posebno pečena u okruglom kalupu prečnika 22 cm. Gornju koru sam još toplu isekla na parčad (mada se ceo kolač lepo seče i kada odstoji) i poređala na fil. Povećala sam pavlaku i voće (350 gr pavlake + 90 gr šećera + 250 gr voća) i bojala se da će fil da curi, jer je pavlaka pomešana sa šećerom bila prilično retka. Na slikama se vidi da se preko noći u frižideru sve lepo steglo, pa slobodno povećati originalne mere ukoliko želite bogatiji fil (napisala sam u sastojcima povećanu gramažu u zagradi), mada mislim da je i sa manjom količinom kolač jednako ukusan.




    5.

    Okrugle kore obavezno nadevati u kalupu na rasklapanje u kome su se pojedinačno pekle, ili koristiti podesivi kalup bez dna (kako sam ja)!  Umesto mešavine crvonog voća mogu se koristiti i samo višnje..

Preuzeto sa: www.coolinarika.com

PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Nema komentara:

Objavi komentar