Podloga od keksa
240 g keksa
100 g otopljenog maslaca
1 kasicica mljevene kafe
Krema
400 g mascarpone sira
600 g krem sira
240 g skute (quark)
140 g secera
6 kasika likera Amaretto
2 kom jaja
100 ml slatke pavlake za kuvanje
Coko ganache
250 g tamne cokolade
200 ml slatke pavlake za kuvanje
2 kasike kakao praha
1-2 kasicice mljevene kafe
I jos...
piskota keks
150-200 ml kuhane jake crne kave (moze i espresso)
kakao prah za posipanje
Priprema
1.
Za podlogu izmrviti ili samljeti kekse, dodati otopljen maslac i kafu pa izmijesati. Ja sam koristila ove kekse na slici.
2.
Rernu zagrijati na 180°. Kalup za pecenje premazati uljem i to sve strane pa staviti papir za pecenje (obloziti ne samo dno vec i ivice).
3.
Smjesu od keksa sipati u kalup, pritisnuti kasikom jer je smjesa mrvicasta pa peci 10 minuta. Kratko prohladiti.
4.
U medjuvremenu izmijesati sve sireve u vecoj posudi sa secerom, dodati liker pa mutiti mikserom. Zatim dodati jaja koja su samo malo umucena viljuskom pa sve lagano izmijesati.
5.
Preko podloge od keksa redjati piskote poprskane likerom u kojoj je otopljena kafa. Preko sipati smjesu od sireva pa sve poravnati. Peci na 170° 55 minuta, ako je potrebno pred kraj pecenja pokriti alu folijom da kolac ne izgori. Pecen kolac potpuno ohladiti.
6.
Ganache pripremiti na uobicajen nacin: cokoladu sitno nasjeckati ili narendati pa preliti provrelom pavlakom, dodati kakao i kafu pa sve kratko prokuvati uz stalno mijesanje. Dobro ohladiti u frizideru.
7.
Ohladjen ganache mutiti kratko mikserom, tek toliko da se dobije coko mousse i smjesa bude vazdusasta. Spricem za kolace praviti pufnice ili zvjezdice po ohladjenom kolacu (prethodno odstraniti papir za pecenje kojim su bile oblozene ivice kalupa za pecenje).
8.
Tiramisu-Cheesecake posuti kakao prahom i sluziti.
Posluživanje
Umjesto skute ili quarka mozete koristiti i cvrscu kiselu pavlaku. Ko ne voli liker, ne mora ga koristiti, moze i samo kafa. Kolac se moze cuvati nekoliko dana u frizideru.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
Nema komentara:
Objavi komentar