400 g brašna
1 kašikica soli
25 g svježeg kvasa-germe
25 g maslaca
300 ml toplog mlijeka
Premaz :
1 kom jaje
sjemenke po želji
Priprema
1.
Prosijati brašno , dodati sol i staviti u duboku posudu.
2.
Germu, kvasac, staviti u šolju, dodati malo šećera i brašna , preliti toplim mlijekom i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
3.
Od navedenih sastojaka umijesiti fino glatko tijesto i ostavi na toplim da se diže, nekih 40-45 min.
4.
Nadošlo tijesto, prekuhati na brašnu i podijeliti na loptice.Ukoliko pravim peciva kao bagette, tijesto podijelim na 4 loptice .Ako pravim kiflice tijesto podijelim na 4-5 loptica , zavisi kolike će biti kiflice, a opet svaku lopticu podijeliti na 4 dijela , te motati kiflice.
5.
Složiti ih na pleh obložen papirom za pečenje.Premazati ih jajetom , posuti sjemenkama i peći u zagrijanoj rerni na 200 C 20-25 min .
6.
Poslužiti tople kifle, a ako ostane nešto i sutra dan su fine i mekane.
Posluživanje
Prijatno!
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
Nema komentara:
Objavi komentar