loading...

Fino tijesto od kojeg možete praviti razna peciva.Kod mene ovaj put kiflice: divne, mekane i ukusne, brzo se naprave.Preporučujem da isprobate!

 Sastojci

    400 g brašna
    1 kašikica soli
    25 g svježeg kvasa-germe
    25 g maslaca
    300 ml toplog mlijeka
    Premaz :
    1 kom jaje
    sjemenke po želji


 Priprema

    1.

    Prosijati brašno , dodati sol i staviti u duboku posudu.
    2.

    Germu, kvasac, staviti u šolju, dodati malo šećera i brašna , preliti toplim mlijekom i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
    3.

    Od navedenih sastojaka umijesiti fino glatko tijesto i ostavi na toplim da se diže, nekih 40-45 min.
    4.

    Nadošlo tijesto, prekuhati na brašnu i podijeliti na loptice.Ukoliko pravim peciva kao bagette, tijesto podijelim na 4 loptice .Ako pravim kiflice tijesto podijelim na 4-5 loptica , zavisi kolike će biti kiflice, a opet svaku lopticu podijeliti na 4 dijela , te motati kiflice.
    5.

    Složiti ih na pleh obložen papirom za pečenje.Premazati ih jajetom , posuti sjemenkama i peći u zagrijanoj rerni  na 200 C 20-25 min .
    6.

    Poslužiti tople kifle, a ako ostane nešto i sutra dan su fine i mekane.


Posluživanje

Prijatno!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar