loading...

Žirafa rolat - klinci ga obožavaju!

 Sastojci

    OSNOVNA SMJESA :
    3 kom žumanjka
    15 g šećera
    60 ml vode
    40 ml ulja
    75 g brašna
    1 kom vanilin šećera
    DODATAK 1 OSNOVNOJ SMJESI :
    3 kom bjeljanka
    50 g šećera
    limunov sok
    DODATAK 2 OSNOVNOJ SMJESI :
    2 žlice kakaa
    1 žličica čokolade u prahu
    1 žličica mlijeka
    SMJESA ZA ŠARU :
    1 kom bjeljanka
    2 žličice šećera
    1 žličice brašna
    2 žliceo osnovne smjese


    FIL :
    100 ml šlaga
    100 g džema od jabuke ( ili po želji)
    2 žličice cimeta
    I JOŠ...
    1 kom margarina

 Priprema

    OSNOVNA SMJESA :
    1.

    Mutiti šećer i žumanjke, dodati vodu i ulje i mutiti dok ne postane izdašno.Pomiješati brašno i vanilin šećer,miješati dok se svi sastojci ne sjedine.Odvojiti dvije kašike ove pripremljene smjese sa strane u posebnu posudu.

    DODATAK 1 :
    1.

    Umutiti bjeljanke u čvrst snijeg sa par kapi limunovog, pa dodati šećer i sve mutiti dok ne dobijete čvrstu smjesu.Odvojiti 1/4 ove smjese i dodati osnovnoj smjesi.Postepeno lagano dodavati ostatak snijega od bjeljanaka.
    2.
   

    Ubaciti i sastojke iz dodatka 2 (samo prethodno rastopiti čokoladu u prahu u malo toplog mlijeka). Sve dobro izmiješati.


    SMJESA ZA ŠARE :
    1.   

    Umutiti bjeljanke sa šećerom, dodati brašno i 2 kašike osnovne smjese (koju ste prethodno odvojili sa strane). Sve dobro pomiješati i uspiti u plastičnu vrećicu.Odrezati jedan kraj vrećice.
    2. 

    Šare iscrtati na papiru za pečenje. Stavite ga u tepsiju namazanu margarinom (sa nacrtanim šarama okrenutim prema dolje, pa ponovo premažite margarinom preko papira. Napravite bijele šare sa vrećicom i smijesom, prateći crtež.
    3.
   
    Pecite iscrtane šare u pećnici zagrijanoj na 170C samo 1 minut. Izvadite, pa preko pečenih šara preliti smeđu smjesu.Pećnicu pojačajte na 190C, pa koru pecite 10 do 15 minuta. 
    4.   

    Izvaditi iz pećnice i ohladiti (ne skidati još uvijek papir za pečenje).
    5.
   

    Rolat umotati u novi papir za pečenje (da se ne bi odmotao) i stavite u hladnjak na 4 sata ili najbolje preko noći.

Posluživanje

Kombinacije punjenja ovog rolata su mnogobrojne.
Ovoga puta stavila sam domaći džem od jabuke, Vi možete kombinirati po želji!
Moguće je staviti i banane umjesto džema.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar