Kolač na štrafte - Puno finih okusa, kokos, čokolada, orasi, puter krema mmmmm njam!

 Sastojci

    za kokos koru
    3 kom bjelanceta
    100 g Šećera ( kristal)
    130 g kokosa
    2 kašike Glatkog brašna Podravka
    1 kašičica Praška za pecivo Dolcela

    kora sa orasima
    3 kom bjelanceta
    100 g Šećera ( kristal)
    130 g orasa (pola mljeveni, pola sjeckani)
    2 kašike Glatkog brašna Podravka
    1 kašičica Praška za pecivo Dolcela




    za fil
    4 dl mlijeka
    150 g Šećera ( kristal)
    4 kašike Oštrog brašna Podravka
    6 kom žumanaca
    1/2 putera
    1 kašičica ekstrakta vanilije (ili vanilin šećer)

    za premazati kokos koru
    100 g čokolade
    2 kašike ulja
    2 kašike mlijeka
    1 kašike nutelle

 Priprema

    1.

    Za kokos koru dobro umutiti 3 bjelanceta, dodati šećer pa mutiti da se šećer istopi. Pomiješati kokos, brašno i prašak za pecivo.
    2.

    sipati u smjesu od bjelanaca pa izmiješati kašikom, polako da se sve sjedini.
    Sipati u pleh 25 x 30 cm obložen papirom za pečenje i peći na 180 C 15-20 min.
    3.

    Na isti način pripremiti i koru sa orasima
    4.

    U 2 dl mlijeka sipati brašno i žumanca pa izmiješati da nema grudvica. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati smjesu sa brašnom i kuvati uz neprekidno miješanje da se zgusne. Ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje. Kad se ohladi sjediniti sa umućenim puterom.





    5.

    U posudu sipati mlijeko, ulje, nutelu i izlomljenu čokoladu, zagrijavati dok se čokolada ne istopi i miješati da se dobije ujednačena smjesa. Sipati preko ohlađene kore sa kokosom i ostaviti na hladnom da se čokolada stegne.
    6.

    Preko čokolade premazati 1/2 fila, staviti koru sa orasima i premazati ostatkom fila. Preko posuti mljevenim orasima.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar