PREDIVNI I VEOMA UKUSNI KEKSIĆI!!!

 Sastojci

    250 g glatkog brašna
    125 g maslaca
    80 g šećera
    1 jaje
    1 žličica praška za pecivo
    1 prstohvat soli
    korica pola limuna
    Punjenje:
    3-4 žlice marmelade od marelice ili druge po želji
    1 žličica želatine u prahu




 Priprema

    1.

    Pomiješati brašno, prašak za pecivo, šećer, limunovu koricu i prstohvat soli.

    Dodati hladan maslac narezan na listiće pa dobro utrljati u brašno, prvo vilicom pa prstima.

    Zatim dodati jaje i zamijesiti tijesto.

    Umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na pola sata.
    2.

    Tijesto podijeliti na dva dijela radi lakšeg valjanja. Ako se tijesto jako steglo, prvo ga malo izraditi među prstima kako ne bi pucalo pri valjanju.

    Papir za pečenje malo posuti brašnom pa na njemu razvaljati tijesto što tanje, ne deblje od 2 mm.

    Kalupom rezati oblike, nožićem dizati sa papira i slagati na lim obložen papirom za pečenje.

    Pola keksića neka bude sa rupicom, pola bez. Pripaziti da rupice budu male kako se tijesto ne bi deformiralo.
    3.

    Potom razvaljati i rezati drugi komad tijesta.

    Spojiti ostatke oba komada tijesta i opet razvaljati i rezati. Ponavljati dok se ne utroši svo tijesto.
    4.

    Kekse peći 8 minuta na 180°C. Na sredini pečenja zarotirati lim za 180°. Keksi trebaju s donje strane dobiti svijetlo žutu boju, a s gornje ostati svijetli.
    5.

    Za rjeđe marmelade: Želatinu umiješati u marmeladu i pustiti 10 minuta da nabubri. Potom zagrijavati na laganoj vatri da se marmelada dobro ugrije, ali ne smije prokuhati.

    Ako je marmelada jako gusta, želatina nije potrebna. Tada samo marmeladu zagrijati i s njom spajati kekse.





    Ako se ipak stavlja, onda posebno želatinu namočiti sa 1 žličicom vode i pustiti da nabubri. Zagrijati marmeladu do pred vrenje, želatinu posebno otopiti na laganoj vatri, pa umiješati u toplu marmeladu.

    Kad se marmelada malo prohladi, stavljati je na sredinu punih keksića. Poklopiti keksima sa rupicom i malo pritisnuti. Tako će se marmelada rasporediti između dva keksa i izviriti kroz rupicu.

    Posuti šećerom u prahu i spremiti u limenu kutiju.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar