loading...

Moja praznična torta - Fenomenalna torta koju sam pravila ovog Božića!

 Sastojci

    4 jaja
    4 kašike šećera
    4 kašike ulja
    3 kašike brašna
    2 kašike kakaa
    pola praška za pecivo
    preliv: 6 kašika šećera
    3dl mlijeka
    krema 1 i 2
    7i po dl mlijekav
    2 pudinga s okusom vanilije


    4 kašike šećera
    200g maslaca
    100g šećera u prahu
    150g čokolade po izboru ( za kuhanjje ili mliječne
    150g bijele čokolde
    fil 3: 2i pol dl slatkog vrhnja
    1 mala čaša kiselog vrhnja
    100 g šećera u prahu
    300 g mljevene plazme
    1 dl mlijeka
    + banane i 2 šlag kreme sa ukusom vanilije

 Priprema

    1.

    Po receptu piše da se peče u okruglom kalupu i prereźe da se dobiju dvi kore a ja sam poduplala sastojke za koru i ispekla u velikom plehu od rerne i samo presjekla i dobila 2 biskvita, za biskvit prvo umutiti bjelanjca u snijeg, pa dodati šećer uz mućenje. zatim dodajte jedno po jedno źumanjce te ulje u mlazu. pomiješajte  brašno, kakao i prašak za pecivo i prosijte u smjesu. To umutite ručno varjačom ili źicom. Rernu ugrijati na 200, a kad stavite biskvit da se peče smanjite na 170 i pecite oko 20 -30 minuta, ovisno o vašoj rerni, provjerite čačkalicom.

    za preljev ušpinujte šećer i dodajte mlijeko te miješajte dok se karamel ne otopi, pa time prelijte prohlađene kore.

    Fil 1 i 2

    puding razmutiti s malo mlijka i 4 kašike šećera i skuhati u preostalom mlijeku. Podijeliti na dva dijela, u svaki dodati izlomljenu čokoladu. u jedan bijelu, a u drugi crnu. Miješati da se čokolada rastopi i pokriti folijom dok se hladi da se ne uhvati kožica. Maslac sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu i po pola dodati u ohlađene filove a zatim i po kašiku umućenog slatkog vrhnja iz fila 3


    2.

    Krema 3

    umugiti šlag ne prečvrsto, takođe umjesto slatkog vrhnja moźete koristiti i šlag iz vrećice. U umućeni šlag dodati šećer i kiselo vrhnje, sjediniti pa dodati keks i mlijeko

    redoslijed slaganja

    kora

    źuti fil

    keks fil

    kora

    crni fil

    čitave polovice banana

    keks fil

    na kraju šlag ukusa vanilije ili čokolade

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar