Baklava - kakvu još niste probali!

 Sastojci

    Baklava suvi deo
    500 gr gotovih kora za baklavu
    400 gr mlevenih oraha
    100 gr mlevenih badema
    50 gr burbon vanilin šećera
    70 gr šećera
    10 gr cimeta

    Premaz
    150 gr putera
    1 dcl ulja




    Zaliv
    750 gr šećera
    9 dcl vode
    50 gr vanilin šećera
    1 limun isečen na kriške

 Priprema

    Slaganje baklave
    1.

    Izmešati orahe, bademe, vanilin šećer, cimet i šećer. Slagati 3 kore pa posip, pa 2 kore pa posip, sve dok se kore ne potroše. Odozgo završiti sa 3 kore. Poslednje 2 kore blago poprskati vodom, da se ne bi uvijale tokom pečenja. Narezati baklavu. Istopiti puter i ulje i vruće naliti po rezovima. Zagrejati rernu na 200 C i ubaciti baklavu. Smanjiti rernu na 150 C i sušiti 2h.




    Zaliv
    1.

    Dok se baklava suši, skuvati zaliv. Staviti sve sastojke osim limuna. Kad prokuva, kuvati 20 minuta da lagano vri. Poslednji minut dodati limun isečen na kriške. Ohladiti zaliv i hladnim zalivom preliti vruću baklavu.

Posluživanje

Na slici je dupla mera.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar