loading...

Jogurt pita sa makom - Predivno prhko tijesto, mak i lagani jogurt sloj...prefino!

 Sastojci

    300g mekog brašna
    200g putera/maslaca
    100g Šećera ( kristal) - može i šećer u prahu
    1 Vanilin šećer Dolcela
    1/2 Praška za pecivo Docela
    2 žumanjka
    naribana korica limuna
    prstohvat soli
    po potrebi žlica vrhnja
    Za nadjev od maka
    200g mljevenog čistog maka
    40g instant griza
    100g Šećera ( kristal)
    15oml kipućeg mlijeka ( možda će trebati i manje )
    2 žlice pekmeza od marelice
    Za nadjev od jogurta
    2 čvrsta jogurta 3,2%mm
    1 kiselo vrhnje 12%mm - plavo
    100g Šećera ( kristal)
    1 Vanilin šećer Dolcela
    2 bjelanjka
    40g Pšeničnog oštrog brašna Podravka (cca 3 žlice)


 Priprema

    1.

    Umijesiti tijesto od svih sastojaka. Prosijanom brasnu sa praskom za pecivo dodam secer i vanili secer pa maslac narezan na listice i naribanu koricu limuna. Izmiksam spiralnim nastavcima ili izmrvim prstima i kad se stvore nakupine mrvica dodam žumanjke i miksam dalje. Ukoliko vam se smjesa nije povezala, dodajte zlicicu vrhnja i nastavite miksati. Kad se sve poveže i ne lijepi za posudu izvadite tijesto iz posude i odvojite 1/3, umotajte u prozirnu foliju i odložite u zamrzivač ( to se kasnije nariba na jogurt sloj ). Ostatak tijesta takodjer pokriti i odložiti na hladjenje u frižider ( cca 15 minuta do pola sata ) Za vrijeme dok se tijesto rashladjuje, pripremiti nadjeve.
    2.

    Za nadjev od maka u posudi pomijesati mak, secer, griz i preliti kipucim mlijekom ( ne svu količinu mlijeka, možda ne bude trebalo, ovisi o maku). Umiješati 2 žlice pekmeza. Nadjev bi trebao biti lagano kremaste konzistencije, ne prerijedak. Staviti sa strane na hladjenje.
    3.

    Za nadjev od jogurta prvo izmiksati bjelanjke u snijeg sa polovicom količine šećera i odložiti sa strane. Zatim u drugoj posudi izmiksati jogurte, vrhnje, drugu polovicu količine šećera i vanili šećer. Uzeti veću špatulu za miješanje smjese, dodavati u smjesu od jogurta naizmjenično snijeg i brašno ( 3 žlice ). Dobro izmješati da se sve sjedini.
    4.

    Izvaditi tijesto iz frižidera i razvaljati na veličinu kalupa ( moj je ovaj put bio 26 cm). Zadignuti rubove tijesta otprilike 1,5cm ili do predvidjene visine sloja maka. U hrpicama istresti nadjev od maka i razmazati po tijestu u što ravnijem sloju. Zatim izliti nadjev od jogurta i poravnati. Lupiti tepsijom o stol da se sam izravna. Na taj sloj naribati onu trećinu tijesta iz zamrzivača. Staviti na pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu na srednju rešetku. Temperaturu pečenja i duljinu prilagodite iskustvima sa svojom pećnicom. Okvirno, 180 stupnjeva i 40 minuta, dok ne porumeni i površina lagano počne pucati, još uvijek se mora malo tresti jogurt sloj, stisne se kod hladjenja.


    5.

    Nakon što se djelomično rashladi, možete po želji posipati šećerom u prahu. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se do kraja ohladi. Rezati na šnite u ovom slučaju. Može se peći i u četvrtastom kalupu 24X30cm pa se reže na kocke;)

Posluživanje

Ja pitu uopće nisam stavljala u frižider jer mi je bolja kad je sobne temperature. Naravno, ako se ne pojede u roku od 24 sata, stavite u frižider i pred posluživanje malo izvadite na sobnu temperaturu. Moja preporuka je nikako ne smanjivati količinu šećera jer ovakva uopće nije preslatka.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar