Kocke od ajvara - poseban recept, poseban ukus!

 Sastojci

    Potrebno je za koru:
    5 jaja
    200 g kisele pavlake
    100 g ajvara
    9 kašika mekog belog brašna
    1 pakovanje praška za pecivo
    1/4 kašičice soli

    Fil:
    100 g ajvara
    150 g kačkavalja, gaude, edamera, ili nekog sličnog sira
    200 g kisele pavlake
    1/2 glavice crnog luka
    malo bibera
    soli po ukusu




    Za ukrašavanje:
    50 g kačkavalja
    malo kiselih krastavčića
    ili šta god da vam odgovara

 Priprema

    1.

    Rernu zagrejati na 180C. Pleh dimenzije 25x35 cm obložiti papirom za pečenje.
    2.

    Odvojiti belanca i žumanca u dve posude za mućenje. Prvo dobro umutiti belanca, dodati prstohvat soli, treba da budu dobro umućena, čvrsta na dodir. Žice od miksera ne morate prati već samo nastavite sa mućenjem žumanca. U žumanca dodati ajvar i kiselu pavlaku, so, na kraju umešati i brašno prosejano sa praškom za pecivo. Kad se dobije homogena smesa lagano, varjačom umešati belanca. Testo izručiti u pleh, poravnati i peći ga na 180C oko pola sata, kora treba fino, ravnomerno da porumeni, vreme pečenja zavisi od rerne.
    3.

    Pečenu koru izvaditi iz pleha, pažljivo ukloniti papir za pečenje i ostaviti da se sasvim ohladi.
    4.

    Odabrati glavicu crnog luka srednje veličine. 1/2 glavice sitno iseckati, ručno, secko ili blender ne dolaze u obzir. U činiji pomešati luk, ajvar, pavlaku, malo bibera, ukoliko je potrebno posoliti i dodati sitno rendani kačkavalj ili neki drugi sličan sir. Sve dobro izmešati.
    5.

    Ohladjenu koru preseći po dužini na dva dela. Fil podeliti na dva dela. Filovati donju koru, staviti gornju i blago je pritisnuti da se slepi pa odzgo naneti ostatak fila. Sve posuti sitno rendanim kačkavaljem. Po želji ukrasiti komadićima kiselih krastavčića ili čime god, a može da ostane i golišava.

    6.

    Sve ostaviti da se stegne u frižideru i da kore povuku vlažnost iz fila, najbolje bi bilo da je pokrijete streč folijom i da prenoći u frižideru. Sutradan je seći na kocke.




    7.

    Ovo je mala mera, dobićete oko 30-35 kocki dimenzija cca 4x4 cm, što je više nego dovoljno za predjelo, zakusku, slanu zanimaciju ili šta već za solidan broj ljudi. Za slavsku varijantu preporučujem duplu meru, ali i to opet zavisi od količine ostalog predjela koje spremate :)
    8.

    Kod Maje je to uvek torta, trostruka mera, peče tri kore koje redja jednu na drugu i sve seče na štanglice. Najbolja je kad prenoći, kad joj damo vremena da se ukusi sjedine a kore omekšaju. Divno sočna i ukusna. Moja preporuka od <3   

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar