Sastojci
Tijesto za kekse:
110 g maslaca
200 g nerafinirani smeđi šećer od šećerne trske-demerara
220 g višenamjenskog brašna (može i glatko)
40 g kukuruznog škroba
50 g kakaa u prahu
1 žličica praška za pecivo
1/4 žličice soli
1 žličica ekstrakta vanilije
2 jaja
100 g mliječne ili tamne čokolade rezane na kockice ili čokoladne kapljice
oko 8 žlica nutelle
15-16 mekih karamela ili napraviti karamel (sastojci dolje)
2-3 žlice mlijeka
Karamel:
40 ml (4 žlice) vode
70 g šećera
10 g maslaca
40 ml (4 žlice) slakog vrhnja najmanje 30% mm
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1/4 žličice soli
Još:
malo morske soli za posipanje kuglica prije pečenja (po želji)
Priprema
1.
U zdjelu prosijati brašno, gustin, kakao, prašak za pecivo i sol.
U posudi otopiti maslac na laganoj vatri. Dodati šećer, promiješati pa maknuti sa vatre. Prohladiti.
U mlako dodati ekstrakt vanilije te 2 jaja, jedno po jedno. Kad se prvo jaje dobro spoji sa smjesom, dodati drugo.
Zatim dodati smjesu sa brašnom i kad se dobije glatko tijesto, ostaviti na sobnoj temperaturi da se sasvim ohladi.
U hladno tijesto umiješati čokoladu rezanu na kockice ili čokoladne kapljice.
(Ja sam pomiješala 70 g mliječne čokolade i 30 g tamne čokolade).
2.
Lim obložiti papirom za pečenje.
Karamel po potrebi staviti u zamrzivač da se malo stegne kako bi se mogao oblikovati u kuglice.
Ako je nutella jako mekana, staviti je u hladnjak dok se pripreme kuglice od tijesta.
Žlicom vaditi komadiće tijesta i izvagati svaki težine 30 grama. Rukama oblikovati u kuglicu; napraviti ukupno 22 kuglice.
Preostalo tijesto podijeliti na 22 dijela od kojih će se napraviti poklopci za napunjene kuglice.
Na dlan jedne ruke staviti kuglicu tijesta, a prstom druge ruke napraviti udubljenje skoro do dna. Sada prstom i kažiprstom te druge ruke stanjivati bočnu stranu udubljenja pri tom vrteći kuglicu na dlanu. Rupica će se proširiti, a bočna stijenka izdužiti. Paziti da stijenka ne popuca; kroz pukotine bi iscurio nadjev pri pečenju.
3.
U svaku rupicu staviti 1/2 žličice nutelle.
4.
Od karamela napraviti 22 kuglice težine oko 4 grama. U nutellu utisnuti po 1 kuglicu karamela.
5.
Gornje rubove otvora stisnuti što više preko karamela pa pokriti poklopcem od tijesta.
Poklopac napraviti tako da svaki komadić tijesta prstima stanjimo u krug. Krugom pokriti otvor, a onda blago povlačeći prstom, spojiti rubove poklopca sa kuglicom.
Ako smetaju komadići čokolade u poklopcu, povaditi ih prije oblikovanja poklopca, pa blago utisnuti na vrh gotove, poklopljene kuglice.
6.
Pola količine kuglica staviti na lim sa razmakom jer će se pri pečenju raširiti.
Peći 12-13 minuta na 180°C. Keksi će s gornje strane dobiti koricu, ali će na dodir biti još malo mekani.
Ohladiti 5 minuta na limu, pa izvaditi na rešetku.
Ispeći i ostatak kuglica.
Hladne spremiti u limenu kutiju.
7.
Karamel: količina dovoljna za 22 kuglice
Na laganoj vatri rastopiti meke karamele sa 2-3 žlice mlijeka ili vrhnja i ohladiti.
Ili napraviti karamele za što ne treba više od 15 minuta:
Prvo izvagati maslac i vrhnje i staviti da su pri ruci kad ustrebaju.
Pripremiti i kist i čašu hladne vode.
U srednje veliku tavu staviti prvo vodu pa šećer i zagrijavati na srednje jakoj vatri bez miješanja, samo okrečući tavom. Kako se šećer ne bi kristalizirao po rubovima, povremeno stijenke tave pomoću kista premazati hladnom vodom.
Kad smjesa počne žutjeti u kraju, stalno vrtjeti tavom dok sva smjesa ravnomjerno ne dobije zlatno žutu boju...paziti da ne izgori. Maknuti sa vatre pa uliti vrhnje, pažljivo promiješati da ne iskipi i vratiti na srednje jaku vatru. Mrvicu posoliti. Kuhati stalno miješajući dok se ne dobije glatki umak. Ubaciti maslac i miješati dok se ne otopi. Maknuti sa vatre i umiješati ekstrakt vanilije.
Kako je ovo mala količina karamela, izliti ga u malu plitku posudu obloženu prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
Kad se ohladi praviti kuglice. Ako je karamel ljepljiv, spremiti ga na kratko u zamrzivač.
8.
Recept sam našla na internetu. Međutim, ja sam napravila neke izmjene u sastojcima, prvenstveno količini šećera kojeg sam skoro duplo smanjila, a i u postupku izrade.
U originalu se kuglice prije pečenja pospu sa malo morske soli.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar