Čokoladni karamel keksi - bolji nego u trgovinama!

 Sastojci

    Tijesto za kekse:
    110 g maslaca
    200 g nerafinirani smeđi šećer od šećerne trske-demerara
    220 g višenamjenskog brašna (može i glatko)
    40 g kukuruznog škroba
    50 g kakaa u prahu
    1 žličica praška za pecivo
    1/4 žličice soli
    1 žličica ekstrakta vanilije
    2 jaja
    100 g mliječne ili tamne čokolade rezane na kockice ili čokoladne kapljice
    oko 8 žlica nutelle
    15-16 mekih karamela ili napraviti karamel (sastojci dolje)
    2-3 žlice mlijeka





    Karamel:
    40 ml (4 žlice) vode
    70 g šećera
    10 g maslaca
    40 ml (4 žlice) slakog vrhnja najmanje 30% mm
    1/2 žličice ekstrakta vanilije
    1/4 žličice soli

    Još:
    malo morske soli za posipanje kuglica prije pečenja (po želji)

 Priprema

    1.

    U zdjelu prosijati brašno, gustin, kakao, prašak za pecivo i sol.

    U posudi otopiti maslac na laganoj vatri. Dodati šećer, promiješati pa maknuti sa vatre. Prohladiti.

    U mlako dodati ekstrakt vanilije te 2 jaja, jedno po jedno. Kad se prvo jaje dobro spoji sa smjesom, dodati drugo.

    Zatim dodati smjesu sa brašnom i kad se dobije glatko tijesto, ostaviti na sobnoj temperaturi da se sasvim ohladi.

    U hladno tijesto umiješati čokoladu rezanu na kockice ili čokoladne kapljice.

    (Ja sam pomiješala 70 g mliječne čokolade i 30 g tamne čokolade).
    2.

    Lim obložiti papirom za pečenje.

    Karamel po potrebi staviti u zamrzivač da se malo stegne kako bi se mogao oblikovati u kuglice.

    Ako je nutella jako mekana, staviti je u hladnjak dok se pripreme kuglice od tijesta.

   

    Žlicom vaditi  komadiće tijesta i izvagati svaki težine 30 grama. Rukama oblikovati u kuglicu; napraviti ukupno 22 kuglice.

    Preostalo tijesto podijeliti na 22 dijela od kojih će se napraviti poklopci za napunjene kuglice.

    Na dlan jedne ruke staviti kuglicu tijesta, a prstom druge ruke napraviti udubljenje skoro do dna. Sada prstom i kažiprstom te druge ruke stanjivati bočnu stranu udubljenja pri tom vrteći kuglicu na dlanu. Rupica će se proširiti, a bočna stijenka izdužiti. Paziti da stijenka ne popuca; kroz pukotine bi iscurio nadjev pri pečenju.
    3.

    U svaku rupicu staviti 1/2 žličice nutelle.
    4.

    Od karamela napraviti 22 kuglice težine oko 4 grama. U nutellu utisnuti po 1 kuglicu karamela.
    5.

    Gornje rubove otvora stisnuti što više preko karamela pa pokriti poklopcem od tijesta.

    Poklopac napraviti tako da svaki komadić tijesta prstima stanjimo u krug. Krugom pokriti otvor, a onda blago povlačeći prstom, spojiti rubove poklopca sa kuglicom.

    Ako smetaju komadići čokolade u poklopcu, povaditi ih prije oblikovanja poklopca, pa blago utisnuti na vrh gotove, poklopljene kuglice.
    6.

    Pola količine kuglica staviti na lim sa razmakom jer će se pri pečenju raširiti.

    Peći 12-13 minuta na 180°C. Keksi će s gornje strane dobiti koricu, ali će na dodir biti još malo mekani.

    Ohladiti 5 minuta na limu, pa izvaditi na rešetku.

    Ispeći i ostatak kuglica.

    Hladne spremiti u limenu kutiju.
    7.

    Karamel: količina dovoljna za 22 kuglice

    Na laganoj vatri rastopiti meke karamele sa 2-3 žlice mlijeka ili vrhnja i ohladiti.

    Ili napraviti karamele za što ne treba više od 15 minuta:

    Prvo izvagati maslac i vrhnje i staviti da su pri ruci kad ustrebaju.

    Pripremiti i kist i čašu hladne vode.

    U srednje veliku tavu staviti prvo vodu pa šećer i zagrijavati na srednje jakoj vatri bez miješanja, samo okrečući tavom. Kako se šećer ne bi kristalizirao po rubovima, povremeno stijenke tave pomoću kista premazati hladnom vodom.





    Kad smjesa počne žutjeti u kraju, stalno vrtjeti tavom dok sva smjesa ravnomjerno ne dobije zlatno žutu boju...paziti da ne izgori. Maknuti sa vatre pa uliti vrhnje, pažljivo promiješati da ne iskipi i vratiti na srednje jaku vatru. Mrvicu posoliti. Kuhati stalno miješajući dok se ne dobije glatki umak. Ubaciti maslac i miješati dok se ne otopi. Maknuti sa vatre i umiješati ekstrakt vanilije.

    Kako je ovo mala količina karamela, izliti ga u malu plitku posudu obloženu prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.

    Kad se ohladi praviti kuglice. Ako je karamel ljepljiv, spremiti ga na kratko u zamrzivač.
    8.

    Recept sam našla na internetu. Međutim, ja sam napravila neke izmjene u sastojcima, prvenstveno količini šećera kojeg sam skoro duplo smanjila, a i u postupku izrade.

    U originalu se kuglice prije pečenja pospu sa malo morske soli.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar