Medene šnite - provjerite zašto su najbolje!

 Sastojci

    Tijesto:
    2 žlice meda
    180 g šećera
    2 žlice vode
    2 žlice rastopljene masti
    2 jaja
    malo cimeta
    2 žlice kiselog vrhnja
    500 g brašna
    1 prašak za pecivo

    Fil:
    500 g šećera
    1 l mlijeka
    6 punih žlica brašna ili gustina
    250 g margarina ili maslaca





    Glazura:
    2 žlice mlijeka
    70 g čokolade
    1 žumanjak
    70 g maslaca

 Priprema

    1.

    Šećer, vodu i med prokuhati, prohladiti i u mlako dodati 2 žlice rastopljene masti, jaja, cimet i kiselo vrhnje.

    Brašno prosijati sa praškom za pecivo, pa dodati u gornju smjesu i zamijesiti tijesto.

    Tijesto staviti u hladnjak na pola sata. Zatim podijeliti na 4 dijela.
    2.

    Svaki dio razvaljati između dva papira za pečenje.

    Radna površina ispod papira za pečenje se namaže maslacem, stavi papir, tijesto i drugi papir i kore se razvaljaju bez klizanja po podlozi.

    Razvaljanu koricu skupa sa papirom prebaciti na naopaku stranu velike tepsije od pećnice. Izbosti vilicom da se ne napuše pri pečenju i peći na 180"C do blijedo žućkaste boje.

    Pečene kore malo odvojiti nožem od tepsije i skliznuti na krpu jednu preko druge. Ohladiti.

    ILI:

    Veliki list papira za pečenje presaviti na pola, pa preostale 3 stranice presaviti na dimenziju velike tepsije od pećnice. Jedan komad tijesta staviti između ta dva lista papira, presaviti krajeve prema gore, pa okrenuti tijesto da savijene stranice papira budu dolje, a ravni dio gore.

    Tijesto valjati u svim smjerovima dok ne popuni cijeli prostor.

    Uokviren papir koristiti za sve 4 kore. Zato otvoriti gornji papir, preko tijesta staviti novi komad papira, preokrenuti tijesto na taj novi komad papira i sa papirom prenijeti na tepsiju.
    3.

    Hladne kore filovati i svaku sljedeću prije premazivanja malo pritisnuti da se bolje spoje sa filom. Zadnju koru tanko premazati filom i preliti glazurom od čokolade.





    4.

    Od litre mlijeka odvojiti malo za razmutiti brašno (gustin).

    Šećer ušpinovati dok se ne otopi, dobro paziti da ne izgori jer bi fil bio gorak.

    U otopljeni šećer uliti mlijeko, pomalo da ne pokipi. Zagrijavati i miješati dok se karamel, koji se od hladnog mlijeka stisnuo ne rastopi, pa uliti razmućeno brašno.

    Miješati dok se ne zgusne.

    Skloniti sa vatre i u skoro hladno dodati izrađeni margarin (maslac).
    5.

    Za glazuru na laganoj vatri kuhati mlijeko, čokoladu i 1 žumanjak dok se ne zgusne, pa umiješati maslac.

    Umjesto ove glazure (original u receptu), ja pravim glazuru od: 100 g čokolade, 2 žlice šećera, par žlica mlijeka i 50 g maslaca. Sve otopim na laganoj vatri, prohladim i mlakom glazurom prelijem kolač.


Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar