Sastojci
Tijesto:
2 žlice meda
180 g šećera
2 žlice vode
2 žlice rastopljene masti
2 jaja
malo cimeta
2 žlice kiselog vrhnja
500 g brašna
1 prašak za pecivo
Fil:
500 g šećera
1 l mlijeka
6 punih žlica brašna ili gustina
250 g margarina ili maslaca
Glazura:
2 žlice mlijeka
70 g čokolade
1 žumanjak
70 g maslaca
Priprema
1.
Šećer, vodu i med prokuhati, prohladiti i u mlako dodati 2 žlice rastopljene masti, jaja, cimet i kiselo vrhnje.
Brašno prosijati sa praškom za pecivo, pa dodati u gornju smjesu i zamijesiti tijesto.
Tijesto staviti u hladnjak na pola sata. Zatim podijeliti na 4 dijela.
2.
Svaki dio razvaljati između dva papira za pečenje.
Radna površina ispod papira za pečenje se namaže maslacem, stavi papir, tijesto i drugi papir i kore se razvaljaju bez klizanja po podlozi.
Razvaljanu koricu skupa sa papirom prebaciti na naopaku stranu velike tepsije od pećnice. Izbosti vilicom da se ne napuše pri pečenju i peći na 180"C do blijedo žućkaste boje.
Pečene kore malo odvojiti nožem od tepsije i skliznuti na krpu jednu preko druge. Ohladiti.
ILI:
Veliki list papira za pečenje presaviti na pola, pa preostale 3 stranice presaviti na dimenziju velike tepsije od pećnice. Jedan komad tijesta staviti između ta dva lista papira, presaviti krajeve prema gore, pa okrenuti tijesto da savijene stranice papira budu dolje, a ravni dio gore.
Tijesto valjati u svim smjerovima dok ne popuni cijeli prostor.
Uokviren papir koristiti za sve 4 kore. Zato otvoriti gornji papir, preko tijesta staviti novi komad papira, preokrenuti tijesto na taj novi komad papira i sa papirom prenijeti na tepsiju.
3.
Hladne kore filovati i svaku sljedeću prije premazivanja malo pritisnuti da se bolje spoje sa filom. Zadnju koru tanko premazati filom i preliti glazurom od čokolade.
4.
Od litre mlijeka odvojiti malo za razmutiti brašno (gustin).
Šećer ušpinovati dok se ne otopi, dobro paziti da ne izgori jer bi fil bio gorak.
U otopljeni šećer uliti mlijeko, pomalo da ne pokipi. Zagrijavati i miješati dok se karamel, koji se od hladnog mlijeka stisnuo ne rastopi, pa uliti razmućeno brašno.
Miješati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre i u skoro hladno dodati izrađeni margarin (maslac).
5.
Za glazuru na laganoj vatri kuhati mlijeko, čokoladu i 1 žumanjak dok se ne zgusne, pa umiješati maslac.
Umjesto ove glazure (original u receptu), ja pravim glazuru od: 100 g čokolade, 2 žlice šećera, par žlica mlijeka i 50 g maslaca. Sve otopim na laganoj vatri, prohladim i mlakom glazurom prelijem kolač.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar