Pita sa kremom - slično mađarici, ali jednostavnije i bez pečenja!

 Sastojci

    Kore:
    3 žumanjka
    200 g šećera
    150 g hladnog maslaca
    500 g glatkog brašna
    1 žličica praška za pecivo
    3 žlice kakaa
    2-3 žlice kiselog vrhnja 20% mm

    Krema: u zagradi su mjere za verziju sa keksom, pola doze
    1 kg svježeg kravljeg sira, skuta ili drugi...(500 g)
    160 g šećera...(80 g)
    2 vanilin šećera...(1 kom)
    180 g maslaca...(90 g)
    3 jaja...(2 kom)
    250 ml mlijeka...(125 ml)
    80 g gustina...(40 g)
    1 vanilin šećer...(1 kom)

    Čokoladna glazura:
    80 g čokolade za kuhanje...(50 g)
    80 g mliječne čokolade...(50 g)
    2 žlice maslaca...(1 žlica)
    5 žlica slatkog vrhnja ili mlijeka...(3 žlice)

    Verzija sa keksom: mjera za pola doze kreme
    250 g (oko 33 kom) petit beurre keksa





 Priprema

    1.

    Kore:

    Žumanjke, šećer, maslac i kiselo vrhnje izmiksati.

    Brašno, prašak za pecivo i kakao prosijati.

    Od svih sastojaka zamijesiti tijesto. Ne mijesiti pretjerano.

    Tijesto oblikovati u valjak, umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na sat vremena.

    Zatim tijesto podijeliti na 3 dijela. Svaki komad pobrašniti i razvaljati između dva papira za pečenje na veličinu velike tepsije od pećnice (kore razvaljati na način opisan u receptu za prhke štrudlice sa nutellom) i skupa sa papirom prenijeti u tepsiju. Tijesto nabosti vilicom i peći oko 15-20 minuta na 180°C.

    Ohladiti.
    2.

    Krema:

    Savjet: Prije pripreme kreme, 2-3 žlice šećera odvojite sa strane i dodajte na kraju prije dodavanja gustina ako bude potrebno. Ovisno o vrsti sira koji koristite i osobnom ukusu, trebat će više ili manje šećera.

    U šalici razmutiti gustin i 50 ml mlijeka.

    U posudi za kuhanje izraditi sir, šećer, vanilin šećer i jaja da nema grudica. Dodati maslac i preostalo mlijeko i staviti kuhati na laganu vatru. Često promiješati.

    Kad se na vrhu počnu pojavljivati mjehurići, dodati razmućeni gustin i miješati dok se smjesa ne počne zgušnjavati, a onda uključiti mikser i kuhati stalno miksajući dok se krema ne zgusne.
    3.

    Na prvu koru izliti pola kreme, zatim staviti drugu koru te ostatak kreme. Na vrh staviti treću koru, preliti toplom čokoladnom glazurom i ohladiti na sobnoj temperaturi. Zatim pokriti prozirnom folijom i spremiti u hladnjak na najmanje 12 sati, najbolje preko noći.

    Umjesto pečenih kora, mogu se koristiti keksi. Verziju sa keksima sam pravila sa pola doze kreme (kalup ili posuda 25x18 cm).





    4.

    Čokoladna glazura:

    Sve sastojke kuhati na tihoj vatri dok se čokolada ne otopi. Toplu čokoladu izliti na kolač i poravnati.

    Po želji preko glazure napraviti mrežu od mliječne čokolade rastopljene sa malo maslaca i mlijeka.
    5.

    Napomena:

    Čokoladna glazura se može izostaviti. Tada kremu nanijeti i na zadnji sloj kora, odnosno keksa.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar