Ferrero torta - jednostavno najbolja!

 Sastojci

    Biskvit
    315g glatkog brašna Podravka
    60g kakaa u prahu Dolcela
    225g šećera ( kristal)
    150ml ulja
    225ml mlijeka
    5 jaja
    1 prašak za pecivo Docela
    1 vanilin šećer Dolcela
    prstohvat soli

    Sirup za biskvit
    50g šećera ( kristal)
    50ml vode

    Krema
    500g mascarponea
    300ml slatkog vrhnja
    1 šlagfix Dolcela
    1 žlica šećera u prahu
    4 pune žlice Linolade
    250g pečenih lješnjaka

    Ganache
    150g bijele čokolade
    150g tamne čokolade
    250ml slatkog vrhnja Dolcela
    60g maslaca




    Dekoracija
    200ml slatkog vrhnja
    1 šlagfix Dolcela
    1 žlica šećera u prahu
    1 žlica Linolade

 Priprema

    1.

    Za biskvit zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te s malo ulja premažite kalup od 22-24cm. Kako bi izbjegla rezanje, ja sam koristila tri kalupa, napravljenu smjesu raspodijelila na 3 dijela i stavila u kalupe. Odaberite način koji vam više odgovara. U velikoj zdjeli prosijte brašno i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli jaja utucite sa šećerom i vanilija šećerom, a zatim im dodajte sol i još malo izmiksajte. Kad se sve dobro povezalo smjesi dodajte ulje i mlijeko. Tekuću smjesu postepeno dodajte suhoj te stalno miješajte kako se ne bi stvorile grudvice. Smjesu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Provjerite je li biskvit gotov tako da čačkalicu zabodete u sredinu, ako izađe suha, možete ga izvaditi iz pećnice. Ohladite biskvite prije slaganja torte. Ako ste cijelu smjesu pekli u jednom kalupu, prerežite biskvit na 3 dijela. Pripremite i sirup za preliti biskvite. Na vatri zagrijavajte vodu i šećer dok se šećer ne otopi. Ohladite sirup prije slaganja torte.
    2. 

    Mikserom kratko izmiksajte mascarpone kako bi ga smekšali pa mu dodajte Nutellu te još kratko izmiksajte. Umutite slatko vrhnje s šlagfixom i šećerom u prahu pa ga laganim pokretima špatulom umiješajte u smjesu Nutelle i mascarponea. Smjesi dodajte i oljuštene pečene lješnjake, krupno mljevene pa ih umiješajte pomoću špatule. Složite tortu tako da na podlogu stavite jedan biskvit pa ga prelijete sirupom, nanesete dio kreme, stavite drugi biskvit, prelijete sirupom, nanesete kremu pa na nju stavite i treći biskvit kojeg nakon toga prelijete sirupom. Ako ste radili u većem kalupu trebat će vam više kreme, ako ste radili u manjem dio će vam ostati. Tortu ostavite u hladnjaku da se ohladi barem sat vremena, a u međuvremenu napravite ganache.




    3.   

    Čokoladu prelijte s slatkim vrhnjem te sve zagrijavajte na laganoj vatri, pritom stalno miješajući dok se čokolada ne otopi. Na samom kraju dodajte i maslac narezan na kockice pa sve promiješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. S cca žlicom još tečnog ganachea tanko premažite treći biskvit kako bi dobili glatku podlogu koja se ne mrvi pri dekoriranju. Vratite tortu u hladnjak na 3-4 sata dok ganache ne bude spreman za upotrebu. Ostavite ga na sobnoj temperaturi i pričekajte dok ne postane gust kao Nutella kako bi ga lako mogli nanijeti na tortu. Premažite tortu sa svih strana ganacheom pa ju ostavite u hladnjaku barem pola sata prije serviranja i dodatnog dekoriranja. Ako ćete sa strane stavljati lješnjake možete to učiniti i odmah nakon nanošenja ganachea. Kasniju ju dekorirajte s slatkim vrhnjem koje ste umutili s šećerom u prahu i šlagfixom, a pri samom kraju miksanja dodali i Nutellu.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar