loading...

Kroasani - mekani, veoma ukusni!

 Sastojci

    TIJESTO:
    600 g glatkog brašna
    200 ml joguta
    150- 200 ml mlijeka
    1 žlica (ravna) soli
    1 žličica šećera
    kvasac
    PREMAZ:
    oko 200 g margarina


 Priprema

    1.

    Svježi kvasac usitniti u posudu, dodati žličicu šećera i preliti s malo toplog mlijeka, promiješati. Ostaviti na toplom da se digne oko 10 - 15 min.
    Kod suhog kvasca to nije potrebno, stavlja se odmah u brašno.
    U prikladnu posudu staviti brašno, dodati sol, jaja (lagano razmućena) i promiješati.
    U sredini napraviti udubinu u koji se ulije jogurt i mlijeko, dodati suhi kvasac (ili dignuti svježi) i zamijesiti tijesto.
    Ja prvo rukom spojim sastojke, a zatim miksam spiralnim nastavcima.
    2.

    Zamijesito tijesto podijeliti na 8 - 10 loptica i ostaviti ih pokrivene 10 - tak minuta.
    Za to vrijeme otopiti margarin ili ga samo omekšati da se može razmazivati (bolje je da je samo omekšan).
    Uzeti lopticu tijesta i razvaljati ju na pobrašnjenoj podlozi, otprilike na veličinu tanjura (promjera oko 21 cm). Premazati omekšanim ili rastopljenim margarinom.
    Razvaljati slijedeću lopticu tijesta i staviti ju na premazano tijesto.
    Tako napraviti sa svim ostalim lopticama tijesta, a kada se dođe do zadnje nju nije potrebno premazati.


    3.

    Dobiveno tijesto razvaljati u veliki krug (promjera oko 55 cm).
    Izrezati na trokutove (oko 6 - 7 cm širine na široj strani, kod mene 24 trokuta).
    Svaki trokut motati i pri tome tijesto lagano povlačiti, tako da se dobije što više namotaja.
    Kroasane slagati u lim (pomastit ili prekriven papirom za pećenje).
    Pokriti krpom i ostaviti oko 90 min. na toplom mjestu.
    Premazati razmućenim jajetom (s par kapi mlijeka), posipati po želji sezamom, lanom, krupnom soli ili ostaviti čiste.
    Ako se radi slatka verzija smanjiti sol u tijestu (pola žličice) i povećati količinu šećera (oko 1 žlicu). Puniti ih džemom ili čokoladnom kremom.
    Ja većinom radim od 900 g brašna (ostale sastojke jednako tako povećam dvostruko od temeljnog recepta). Tada radim 10 loptica i slažem ih po 5 jednu na drugu. Dobijem 2 kruga tijesta i dvostruko više kroasana.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar