Sastojci su najjednostavniji mogući, ali kriju u sebi produljenu svježinu i mekoću, zbog vrhnja i ulja..

 Sastojci 12 osoba

    1 kg brašna
    1/2 kocke kvasca
    6 dl mlake vode
    2 dl kiselog vrhnja
    2 dl ulja
    1 žlica šećera
    1 žličica soli

    premaz:
    1 žumanjak
    3 žlice mlijeka
    5 žlica sezama





 Priprema

    1.

    Otopite kvasac u mlakoj vodi.
    2.

    Priredite u posudi za miksanje, brašno, napravitr malu udubinu u njemu, pa dodajte sve ostale sastojke.
    3.

    Cijelo vrijeme miksajte mikserom, nastavcima za tijesto, toliko dugo dok se tijesto ne odvoji od stijenki posude, ustvari dok se ne pretvori u kuglu.
    4.

    Tijesto pokrijte čistim ubrusom, pustite da se diže na toplom mjestu, dok se volumen ne udvostruči.
    5.

    Kad se tijesto dignulo, istresite ga na dasku za miješenje, pa premijesite.
    6.

    Od tijesta odvojite male jednake loptice, pa ih oblikujte u oblik pekarskih kifli. Naše kuglice su težile između 98 i 102 gr. Točno 18 kuglica smo dobili.
    7.

    Poredajte ih na pleh za pečenje, obložen papirom, pa ih premažite žumanjkom umućenim s malo mlijeka, te pospite sezamom ili drugim posipom po želji.
    8.

    Pustite ih još malo na toplom, da se dignu i stavite peći u pećnicu na 180°C, dok ne porumene, vremenski je to oko 20 do 25 minuta.

    Dignute izgledaju ovako. Posute ćurekotom





Posluživanje
*umjesto vrhnja možete koristiti kiselo mlijeko, slatko vrhnje, vrhnje za kuhanje, acidofil, kefir, tekući ili čvrsti jogurt, svježi sir (4 žlice), sojino ili bademovo mlijeko. Kiflice se mogu praviti i od mješavine raznih brašna, samo pazite na omjere.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar