Torta od čokolade - tip top!

 Sastojci

    Biskvit:
    8 jaja
    200 g šećera
    4 žlice brašna
    1 prašak za pecivo
    250 g maslaca
    200 g čokolade za kuhanje 60% kakaa

    Krema:
    1 l vrhnja za šlag (z'bregov)
    400 g čokolade za kuhanje 60% kakaa

    Još:
    tučeno slatko vrhnje za posluživanje

 Priprema

    1.

    Biskvit:

    Žumanjke pjenasto istući sa šećerom pa dodati brašno prosijano sa praškom za pecivo.

    Posebno, na laganoj vatri, otopiti maslac sa izlomljenom čokoladom (ne kuhati, samo da se sve rastopi) i toplo pomalo dodavati žumanjcima stalno miksajući.

    Na kraju lagano žlicom umiješati snijeg od bjelanjaka.

    Peći u kalupu za torte ili u tepsiji čije je dno obloženo papirom za pečenje, na 180"C i pečeno je kad čačkalica izađe iz biskvita suha.

    Pečen biskvit malo nabosti vilicom.

   



    2.

    Krema:

    U 1l vrhnja za šlag dodati 400 g izlomljene čokolade za kuhanje i zagrijavati na srednje jakoj vatri stalno miješajući dok se čokolada ne otopi. Maknuti sa vatre prije nego uzavre i hladiti stalno miješajući da se po vrhu ne stvori korica.

    Toplu kremu uliti u kalup na topal biskvit, ohladiti na sobnoj temperaturi pa staviti u hladnjak na par sati da se dobro stisne.
    3.

    Savjet:

    Ne stavljati u kremu čokoladu preko 60% kakao mase da krema ne bude gorka - ili kombinirati čokolade sa većim i manjim udjelom kakaa.   

    Torta se može praviti i u obliku kolača.




Posluživanje

Poslužiti sa tučenim slatkim vrhnjem.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar