Sastojci
biskvit:
3 kom. jaja
3 zlice brasna
3 zlice ulja
2 zlice mleka
1 paketic prasak za pecivo
prstohvat sol
3 zlice secera
krema:
700 ml. vrhnje za slag
3 zlice secera
400 gr. mlecne cokolade
150 gr. cokolade za kuhanje ili cokoladne kapljice
jos:
50 gr. cokolade za kuhanje
70-80 gr. krupno mljevenih oraha
Dodaj u popis za kupnju
Coolinarika zna koji su recepti najbolji!
Uz newsletter
znat ćeš i ti!
Dnevni Mjesečni
Priprema
1.
Biskvit:
Odelite zumancat od belancat.Belancat stavite u posudu za mucenje.Dodajte prstohvat sol te izmiksajte dok dobijete cvrst sneg.Dodajte secer te kratko izmiksati.Dodajte postepeno ulje i mleko i miksajte kratko dok se poveze.
2.
Sad namalite mikser na najmanjoj brzini,te dodavajte jedno po jedno zumance.Miksajte samo dok se sve poveze.Iskljucite mikser,te dodajte prosijano brasno sa praskom za pecivo,te sve lepo varjacom rucno izmesajte dok se poveze.
3.
Kalup precnika 28 cm.oblozite pek papirom.Izlijte masu,zagladite povrsinu te stavite peci u predhodno zagrejanoj pecnici na 200 stepeni nekih 25 minuta.Najbolje proverite cackalicom.Gotov biskvit,izvadite iz kalupa te ostavite da se ohladi dok spremate kremu.
4.
U manju serpicu stavite 300 ml.vrhnje za slag.Dodajte izlomljenu cokoladu i secer,te otapajte na niskoj vatri.Pazite da ne prokljuca.Kada se sve lepo otopi i sajedini,maknite sa vatre te ostavite sa strane da se prohladi.
5.
Ostatak vrhnja u drugu posudu izmiksajte u sneg.Nemora biti cvrst,dovoljno kada se pojave metlice na povrsini,tada je gotovo.
6.
Dodajte prohladzenu cokoladu,te sve lepo ruco izmesajte (nikako mikserom).Na kraju dodajte iseckanu cokoladu ili cokoladne kapljice.
7.
Kada se sve lepo poveze,torta je spremna za slaganje.
Na tacnu na koju ce vam stajati torta stavite koru.Vratite obruc oko nje.Ja sam pod biskvita stavila aluminiumsku foliju kako nebi mi iscurela krema.
8.
Potom izlijte kremu,zagladite povrsinu,te stavite u hladnjak najmanje 2 saata,da se torta dobro stegne.
9.
Nakon hladzenja,vrelim mokrim nozem prodzeite kroz rubova torte,te odstranite obruc.
10.
Po povrsini naribajte cokolade,a sa strana zalepite krupno mljevene orahe.Ostavite da se ohladi,potom secite i posluzite.
11.
Prijatno!
Posluživanje
Posluzite uz soljicu kave.
Sastojci 12 osoba
Kora:
100 g Mak,samljeveni
100 g Kokosa
100 g Mljevenog badema
100 g Secera
8 Bjelanjaka
4 Zumanjka
Fil:
4 Zumanjka
500 ml Mlijeka
1 Vanila puding Dolcela
2 kasike Gussnel Dolcela (gustin)
100 g Secera
250 g Putera,sobna temperatura
1 Limun,sok
Vocni fil:
250 g Borivnica ili voca po zelji
100 g Dzema od borovnice, ili voca koje budete koristili
2 kasike Secera
2 kasike Gussnel Dolcela (gustin)
1 Limun,Sok
2 kasicice Zelatine
Glazura:
100 g Bijele cokolade
200 ml Slatko vrhnje Dolcela
25 ml Soka od limuna
25 ml Vode
1 kasicica Zelatine
Premazati:
400 ml slatkog vrhnja za šlag a mozete i slag pjene
Priprema
1.
U zdjelu staviti mak,kokos i mljeveni badem i izmjesati.
2.
Posebno unutiti bjelanca sa secerom pa polako dodati jedno po jedno zumance.
3.
Dodati mix maka,kokosa i badema i izmjesati.
4.
Istresti smjesu u dvije tepsije oblozenim pek papirom.Ja sam koristila tepsije 33cm X 23cm X 5 cm (13x9x2 inch). Peci u zagrijanoj rerni od 170 C (350F) oko 20 minuta dok vam kore ne budu gotove. Ostaviti ih da se ohlade.
5.
U meduvremenu, u serpicu staviti borovnice i secer. U drugu casu umjesati limun sa gustinom i istresti u voce. Kuhati oko 5-10 minuta da se voce ukuha pa dodati razmuceni zelatin.Promjesati i ostaviti da se ohladi.Kad se odladi dodati dzem i izmjesati.Ako vam je jos uvijek vodeno dodajte jos jednu ili dvije kasike dzema.
6.
Isto tako pripremiti kremu.Umutiti zumanca sa 100 ml mlijeka,gustinom,pudingom i secerom. Staviti ostatak mlijeka da kuha.
7.
U kljucalo mlijeko dodati smjesu i mjesati nekoliko minuta da dobijete ujednacenu smjesu bez grudvica.Prekriti celofanom i ostaviti da se ohladi.
8.
Umutiti kremasto puter i dodati ohladenu puding kremu.Nakraju dodati sok od limuna i ujednaciti s kremom.
9.
Saviti jednu koru pa je premazati hladnim sosom od voca. Poravnati jednako po kori.
10.
Istresti puding kremu preko i ponovo izravnati.
11.
Staviti drugu koru preko kreme.
12.
U jednu zdjelicu rastopiti zelatin u vodi i soku od limuna.Dodati u istopljenu cokoladu i promjesati.Ostaviti da se cokolada ohladi nekoliko minuta.
13.
Premazati cokoladom preko i ostaviti u frizider da se kolac skroz ohladi prije nego sto ga ukrasite sa slagom.
14.
Posluziti uz kaficu.
15.
p.s. Odlican za one koji su gluten free jer je bez brasna.
izvor : coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar