Tjesto
1 kg Brasna (crno ili bijelo po zelji)
1 kesica Kvasca ili 7 g svjezeg kvasca
1 kasika Secera
50 g Istopljenog maslaca/putera
1 kasika Ulja
Vode i soli po potrebi
Fil
1 kg Spinata
150 g Slanog Feta Sira ili po zelji sira
3 Jaja
2 kasike Pavlake
Soli po potrebi
Ostalo
1 zumance
Susama ili curekot
Priprema
1.
Prvo pripremite kvasac s tim sto ce te istresti kesicu ili ako je svijez razmrviti kvasac, dodajti malo secera i 50 ml mlake vode pa ostavite na toplom mjestu oko 10 minuta.
U medju vremenu, uzmite vecu zdjelu pa u nju prosijte brasno, napravite rupu u sredini pa dodajte sol, nadosli kvasac pa pomijesajte s preostalom vodom.Umijesajte rastopljeni maslac, i malo ulja i zamijesite glatko tijesto.Ostavite neka se tijesto dize na toplom mjestu.
Napravite fil tako sto ce te oprati spinat mozete ga izrezati a i ne morate,dodati umucena jaja,sir, i pavlaku,i malo soli.
2.
Kad je tjesto nadoslo staviti na radni sto pa oklagijom razviti. Prepoloviti na pola tako da imate kao dvije jufke.
3.
Posuti fil od spinata po citavom tjestu.
4.
Zaviti kao za pitu ali sjeci nozem na trokutice.
5.
Premazati malo sa zumancetom i posuti susama ili curekot.
6.
Staviti da se pece u zagrijanoj rerni od 350 F tj. 170 C oko 20-25 minuta vidjecete kad porumene i budu gotove.
Sluziti vruce kifle!
Posluživanje
Ja sam stavila otprilike 1 kg brasna ali zavisno koliko vama bude trebalo na napravite tjesto. Malo vise ali manje. Vi mozete potkuhati kako vi inace potkuhajete za kruh.
Ove kifle isto tako mozete napraviti samo sa sirom,krompirom,mesom ili filom po zelji.
Dobar Tek!
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
Nema komentara:
Objavi komentar