Svaka domaćica ima svoju tajnu pripreme tijesta, ali se često dešava da savjet prijateljice ili komšinice bude od koristi i nije na odmet da se iskoristi. Ovo tijesto je zaista mekano. Ono je vazdušasto, lako i veoma ukusno.
Od ovog tijesta može se peći apsolutno sve: piroške, kiflice, pica… I uvijek će uspjeti. Probajte.
Za pripremu takvog tijesta biće potrebno:
– 1 čaša kefira (180-200 ml)
– 0.5 čaše ulja
– 1 kesica (11 gr) suhog kvasca
– 1 kafena kašičica soli
– 1 supena kašika šećera
– 3 čaše brašna
Priprema:
Kefir pomiješati sa uljem i malo ugrijati, da bude toplo. Dodati so i šećer i promješati.
Kvasac pomješati sa prosijanim brašnom i dodati u prethodnu smjesu.
Sve promješati kašikom, prekriti alu folijom ili krpom i ostaviti na toplo mjesto na 30 minuta.
Za to vrijeme tijesto će se u obimu uvećati 3 puta. Ako mislite da za to vrijeme tijesto nije dovoljno nadošlo, ne sekirajte se, ono će se podići za vrijeme pečenja.
Ove piroške sam pravila po ovom receptu
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar