Sastojci
kore:
9 bjelanjaka
15 kašika šećera
15 kašika mljevenih oraha
3 kašike krušnih mrvica/prezla
krema:
9 žumanjaka
1 jaje
7 kašika šećera
200 g čokolade za kuhanje
250 g putera ili margarina
i još:
oko 24 kom. jaffa keksa
200 ml mlijeka ili soka od naranče
za dekoraciju:
po želji šlag, mljeveni orasi, čokolada...
Priprema
1.
Umutiti snijeg od 3 bjelanjka, pa dodati 5 kašika šećera. Dobro izmiksati. U snijeg dodati 5 kašika mljevenih oraha i 1 kašiku prezle. Sjediniti špatulom, pa sipati u kalup, obložen papirom za pečenje. Peći na 180 C oko 15 minuta. Na isti način pripremiti još 2 kore. Ohladiti.
2.
Izmiksati žumanca i jedno cijelo jaje i šećer, pa kuhati na pari oko 10 min. Dodati izlomljenu čokoladu. Kada se čokolada otopi, izmiksati, pa ostaviti kremu da se ohladi. Dodati puter/margarin, pa izmiksati. Ostaviti kremu u frižider, da se ohladi i stegne. Na tacnu staviti koru, pa premazati tankim slojem kreme. Preko poredati jaffa keks, kratko potopljen u mlijeko ili sok, pa opet premazati kremom. Poklopiti drugom korom. Postupak ponoviti: krema - keks - krema - treća kora. Cijelu tortu premazati kremom, pa ostaviti u frižider, da se stegne. Dekorisati po ukusu, orasima, šlagom, čokoladom.
3.
Kada se torta dobro ohladi, rezati na parčad!
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar