Sastojci
Kore
10 belanaca
10 kašika šećera (kristal)
1,5 kašika sirćeta
10 ravnih kašika brašna
0,5 dcl ulja
FIl I
1 l mleka
10 žumanaca
10 kašika šećera (kristal)
4 kašike gustina
2 pudinga od vanile
125 g margarina
Fil II
300 g krem šlaga od vanile*
300 ml hladnog mleka
180 g kisele pavlake
I još
1-1,5 kg jagoda
Priprema
1.
Kore:
Belanca umutiti sa šećerom u čvrst sneg, zatim dodati sirće i na kraju lagano umešati špatulom brašno, pa ulje u tankom mlazu. Od ove mase ispeći dve kore u plehu za torte dimenzija 23*35 cm. Peći na 175 stepeni dok kore blago ne porumene. Najbolje je da izvršite test sa čačkalicom - ako ostane suva kada je zabodete u sredinu, gotovo je.
2.
Fil I:
800 ml mleka zagrejati do ključanja. Penasto umutiti žumanca sa šećerom, a zatim dodati puding u prahu, gustin i 200 ml mleka. Provrelo mleko skinuti sa ringle i postepeno, u mlazu i uz neprestano mešanje, dodati smesu od žumanaca i pudinga. Vratiti na ringlu i kuvati na srednjoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne (možete kuvati i na pari, ali meni je ovako mnogo brže). Vruć fil izmutiti mikserom ukoliko su ostale grudvice. Ostaviti da se prohladi, ali ne u potpunosti, već da bude mlak.
U mlak fil dodati omekšali margarin i umutiti mikserom da se lepo sjedini.
3.
Fil II:
Krem šlag od vanile umutiti sa hladnim mlekom. Zatim dodati kiselu pavlaku, ali polako, kašiku po kašiku, i mešati kašikom, ne mikserom.
4.
Jagode oprati i očistiti. Iseći na tanje kolutove.
5.
Slaganje torte:
1. kora
2. polovina fila I
3. polovina jagoda
4. polovina fila II
5. kora
6. polovina fila I
7. polovina jagoda
8. polovina fila II
Staviti u frižider na hlađenje.
6.
Fila ima dosta, tako da tortu nije potrebno ukrašavati dodatnim šlagom.
* Krem šlag od vanile kupujem u radnjama na meru. U zavisnosti od proizvođača, može biti žut ili beo kada se umuti. To ne utiče na ukus torte. Na slici koju sam postavila je žute boje.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar