loading...

Torta - Limunkasta malinolina!

 Sastojci

    Biskvit za kalup promjera 26 cm
    5 jaja
    5 žlica brašna
    5 žlica šećera
    pola vrećice praška za pecivo
    50 g maslaca

    Krema od limuna
    250 ml mlijeka
    4 žumanjka
    100 g šećera
    1 vrećica želatine+5 žlica vode
    od jednog limuna sok
    2,5 dl vrhnja za šlag
    1 šlag fix
    1 vanilin šećer

    Mousse od malina
    300 g malina
    1 vrećica želatine
    4 bjelanjka
    2,5 dl vrhnja za šlag
    1 vanilin šećer
    1 šlag fix
    100 g šećera

    i još
    4 dl vrhnja za šlag
    2 vanilin šećera
    2 šlag fixa

    Crvene bobice
    šećer u prahu
    sok od limuna
    crvena jestiva boja


 Priprema

    BISKVIT
    1.
    Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
    2.
    Kalup za tortu pobrašnite.
    3.
    Brašno prosijte s praškom za pecivo.
    4.
    Žumanjke i šećer izmiksajte i dodajte maslac narezan na listiće, dobro izradite.
    5.
    Dodavajte malo po malo brašna.
    6.
    Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i kuhačom ih umiješajte u smjesu sa brašnom.
    7.
    Gustu smjesu iskrenite u kalup i pecite cca 15 do 20 minuta, provjerite čačkalicom.
    8.
    Biskvit ohladite, maknite ga iz kalupa, stavite na tanjur na kojem ćete ga poslužiti i oko njega stavite prsten od kalupa.
    KREMA OD LIMUNA
    9.
    Iscijedite sok od jednog limuna.
    10.
    Mlijeko zakuhajte.
    11.
    Žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte.
    12.
    Želatinu otopite sa vodom i ostavite 10 minuta da nabubri.
    13.
    Mlijeko lagano dolijevajte smjesi sa žumanjcima, ali cijelo vrijeme lagano miksajte i na kraju dodajte limunov sok.
    14.
    Kad smjesu jednolično izmiksate, vratite na vatru i kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući dok se ne zgusne.
    15.
    Maknite sa vatre i stavite da se hladi u posudu sa hladnom vodom.
    16.
    Umiješajte želatinu koju ste otopili na laganoj vatri i ostavite da se smjesa ohladi i stavite ju na desetak minuta u hladnjak.
    17.
    Vrhnje za šlag čvrsto istucite s vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban i lagano mu umiksajte kremu od jaja i limuna.
    18.
    Kremu istresite na biskvit oko kojeg ste stavili prsten od kalupa, poravnajte i stavite u hladnjak.
    MOUSSE OD MALINA
    19.
    Maline koje ste oprali i osušili (ako koristite zaleđene, stavite ih u cjediljku da se dobro iscijedi suvišna tekućina) i 50 g šećera izmiksajte štapnim mikserom ili multipraktikom, pa procijedite od suvisnih kostica.
    20.
    Želatinu promiješajte sa 3 žlice dobivenog pirea i ostavite da stoji 10 tak minuta.
    21.
    Vrhnje za šlag čvrsto istucite s vanilin šećerom i šlag fixom.
    22.
    Bjelanjke istucite na pari ( na skroz laganoj vatri) i dodajte preostalih 50 g šećera, i miksajte ih par minuta na pari, maknite sa pare i miksajte još par minuta.
    23.
    Smjesu sa želatinom takodjer otopite na pari ili u posudici na vatri i dodajte ostalom pireu od malina, dobro promiješajte.
    24.
    Dodajte pire sa želatinom u istučeni šlag, promiješajte kuhačom i malo po malo dodavajte snijeg od bjelanjaka i sve lagano promiješajte drvenom kuhačom.
    25.
    Iskrenite na kremu od limuna i stavite u hladnjak na par sati ili preko noći.
    DEKORACIJA
    26.
    Vrhnje za šlag čvrsto istucite sa vanilin šećerom i šlag fixom i nanesite na cijelu tortu.
    CRVENE BOBICE
    27.
    Šećer u prahu prosijte, umiješajte limunov sok i malo crvene boje, stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, odrežite malu rupicu i na pek papir štrcajte male kuglice, ostavite da se osuše i poslažite ih na tortu.


Posluživanje

Limunkasta malinolina:)
Umjesto malina možete upotrijebiti bilo koje voće, svježe ili konzervirano.
Za torticu bi bilo najbolje da prenoći u hladnjaku, ali možete ju servirati i nakon cca 4 do 5 sati u hladnjaku.


Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar