1 paket (500g) Gotovih jufki
500 g Oraha, pola sitno mljevenih a pola malo na krupno mljevenih
300 g Pistacija,mljevenih
200 g Putera,istopljenog
Agda:
1 kg Secera
800 ml Vode
1/2 Limuna,narezati na snite
1/2 Limuna iscjediti u agdu
Priprema
1.
Orahe kao sto sam rekla jednu polovicu sitno samljeti a drugu polovicu na malo krupnije. Pistacije sitno samljeti.
Sastaviti sve u jednu zdjelu i izmjesati.
2.
Ja koristim pravougaonu tepsiju, 28x18 cm koju oblozim folijom. Istopiti puter.Otvoriti jufke i prekriti ih krpom da vam se ne suse. Uzeti dvije jufke i prepoloviti preko pa staviti na dno tepsije i premazati s malo putera.
3.
Posuti preko mix oraha/pistacija ali ne previse.
4.
Uzeti jednu jufku i prepoloviti preko pola pa staviti preko i ponovo posuti malo putera i malo mix oraha/pistacija.
5.
Postupak ponoviti dok ne potrosite sve jufke s tim sto cete svaki put kad prepolovite jufke jednom stavljati preklop (gdje se prepolovi jufke a ne gdje je otvorite)prema sebi a drugi put kontra od sebe.
6.
Na kraju izrezati jufku s tim sto cete kreniti od jednog coska dijagonalno. Ja kao sto vidite rezem na manje jer tako vise volimo a vi rezite kako se vama svida.
7.
Citavu baklavu kad izrezete preliti istopljenim puterom da vam nigdje ne ostane suha.
8.
Baklavu staviti u zagrijanu rernu od 175 C (350F) i peci je tako oko 30-40 minuta i u zadnjih 10 minuta pojacati temperaturu da vam porumeni odozgo na 200 C(390F). Baklava se pece dok nedobije lijepu smedkastu boju i dok kad malo protresete tepsiju ne pocne da se mrda.
9.
Dok vam se baklava pece staviti secer, vodu,limun snite i limun sok da vam kuha na tihoj vatri dok nedobijete guscu agdu ali ne previse gustu,da lijepo spada s kaske. Ja zalijem vrucu baklavu,vrucom agdom i onda ostavim da se potpuno ohladi najbolje preko noci prije nego sto je posluzim. Kad je budete zalijevali nemoj te svu agdu istresti odjednom.Polako zalijevajte i kad vidite da je prestala upijati stanite.Pustite da upije pa onda mozete poslije ili sutradan zaliti sta vam ostane agde a i nemorate.
10.
Posluziti uz kafu,caj ili casu vode.
Posluživanje
Volim vas drage moje tri najljepse dame, moja draga mama,majka i tetka i uvijek cete mi nedostajati pogotovo sutra. <3
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar