Sastojci
Tijesto
100 g integralnog brašna
50 g bademovog brašna
50 g glatkog brašna
1 jaje
80 g maslaca
50 g šećera u prahu
limunova korica
Krema
300 ml mlijeka
2 žumanjka
30 g škrobnog brašna
40 g šećera u prahu
1/2 mahune vanilije
I još
2-3 žlice marmelade od smokava za premaz
5-6 svježih smokava
listići badema
Priprema
1.
Maslac dobro izmrviti s brašnom, dodati šećer, jaje i limunovu koricu te brzo zamijesiti prhko tijesto.
2.
Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti najmanje 1 sat u hladnjak.
3.
U međuvremenu pripremiti kremu.
Mlijeko staviti u lonac, dodati sastrugane sjemenke vanilije i praznu mahunu, zagrijati na srednje jakoj vatri dok mlijeko ne zakuha.
Izmiksati žumanjke, škrob i šećer sa malo mlijeka odvojenog od ukupne količine. Mlijeko uliti u kremu od jaja mješajući pjenjačom, a zatim tu smjesu vratiti u lonac i dalje miješajući dok opet ne zakuha.
Skloniti s vatre, vruću kremu prebaciti u drugu posudu i prekriti prozirnom folijom tako da dodiruje površinu kreme. Ohladiti.
4.
Na malo pobrašnjenoj podlozi razvaljati tijesto i njime obložiti okrugli kalup za crostate, promjera 24 cm. Prstima dotjerati rubove.
Tijesto izbosti vilicom i premazati marmeladom.
5.
Ohlađenu kremu preliti na tijesto, dekorirati sa narezanim smokvama i posuti listićima badema.
Nisam imala listiće pa sam posula usitnjenim oguljenim bademima.
6.
Staviti tijesto u zagrijanu pećnicu na 170°C i peći otprilike 50 minuta.
Dobro ohladiti prije serviranja.
7.
Crostatu sam pekla i u četvrtastom kalupu 20 x 30 cm.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar