Za tijesto
500 g glatkog brašna
250 g maslaca
1 jaje
prstohvat soli
par žlica šećera
1 žlica ruma (po volji)
Za fil
1 mjerica (250 g) šumskih borovnica
1 mjerica (250 g) šumskih brusnica
1 mjerica (250 g) borovnica (američkih)
1 vrećica vanilin-šećera
sok polovice limuna (po želji)
po želji šećera
Priprema
1.
Zamijesite prhko tijesto - koliko brašna, toliko upola manje grama maslaca, koji ste prethodno ostavili na sobnoj temperaturi (ili u mikrovalnoj stavili na 'defrost', čisto da omekani, ali nemojte ga rastopiti). Napravite hrpicu brašna (najbolje Čakovečki mlinovi za dizana tijesta ili pak Mlin Pukanić) s malo soli i šećera, a u sredinu dodajte maslac i jaje te mijesite iznutra prema van. Tijesto je teško za mijesiti i trebat će vam desetak minuta da dobijete elastičnu masu. Htjet ćete dodati vode, ali tijesto je ukusnije ako samo jaje i maslac daju vlažnost i, shodno tomu, prhkost. Ako ste baš pretjerali s brašnom, dodajte eventualno žlicu vrhnja. Tijesto ostavite pola sata u hladnjaku ili pet do desetak minuta u zamrzivaču, da se rastopljeni maslac vrati u stanje pogodno za valjanje. U tijesto je dobro dodati i žlicu ruma da da bolji okus, a možete dodati i lješnjaka ili kakaa, a šećer muscovado daje također izvrstan karamelasti okus.
2.
Podijelite tijesto na dva dijela, donju koru stavite dolje u kalup. Sad ovisi kakav izgled pite želite - možete gornju koru staviti na nadjev - klasično, a možete je i narezati na trake. Potonja je varijanta zgodnija jer je lakše baratati tijestom, dok je potrebno dobro pobrašniti podlogu da bi se izvaljala veća kora za prekriti i gornji sloj, a onda je oprezno staviti gore da se ne potrga. Možete i u okruglome kalupu obložiti samo strane, a gore namrviti dijelove tijesta.
3.
Uzmite voće i stavite ga uz mrvicu vode kuhati desetak minuta sa šećerom po volji - ako ne volite previše slatko, dosta je 2-3 žlice šećera i jedan vanilin šećer, najbolje je probati pa vidjeti. Ocijedite i malo limuna po volji, no voće bi trebalo biti dosta kiselkasto. Ako je voće pustilo previše vode, dodajte krušnih mrvica da dobijete gušću smjesu.
4.
Izbodite donju koru vilicom, a potom razmažite fil preko donje kore, a potom na to stavite gornju koru - bilo u komadu razvaljanu na veličinu kalupa ili tepsije, bilo kao klasične trakice kao u američkim pitama. Malo probodite i gornju koru gdjegdje te stavite peći oko 30-40 minuta na 180 stupnjeva.
Posluživanje
Pospite šećerom u prahu kad se ohladi, izvrsno paše uz kuglicu sladoleda.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
Nema komentara:
Objavi komentar