loading...

Pita od šumskih brusnica i borovnica

 Sastojci

    Za tijesto
    500 g glatkog brašna
    250 g maslaca
    1 jaje
    prstohvat soli
    par žlica šećera
    1 žlica ruma (po volji)


    Za fil
    1 mjerica (250 g) šumskih borovnica
    1 mjerica (250 g) šumskih brusnica
    1 mjerica (250 g) borovnica (američkih)
    1 vrećica vanilin-šećera
    sok polovice limuna (po želji)
    po želji šećera

 Priprema

    1.

    Zamijesite prhko tijesto - koliko brašna, toliko upola manje grama maslaca, koji ste prethodno ostavili na sobnoj temperaturi (ili u mikrovalnoj stavili na 'defrost', čisto da omekani, ali nemojte ga rastopiti). Napravite hrpicu brašna (najbolje Čakovečki mlinovi za dizana tijesta ili pak Mlin Pukanić) s malo soli i šećera, a u sredinu dodajte maslac i jaje te mijesite iznutra prema van. Tijesto je teško za mijesiti i trebat će vam desetak minuta da dobijete elastičnu masu. Htjet ćete dodati vode, ali tijesto je ukusnije ako samo jaje i maslac daju vlažnost i, shodno tomu, prhkost. Ako ste baš pretjerali s brašnom, dodajte eventualno žlicu vrhnja. Tijesto ostavite pola sata u hladnjaku ili pet do desetak minuta u zamrzivaču, da se rastopljeni maslac vrati u stanje pogodno za valjanje. U tijesto je dobro dodati i žlicu ruma da da bolji okus, a možete dodati i lješnjaka ili kakaa, a šećer muscovado daje također izvrstan karamelasti okus.
    2.

    Podijelite tijesto na dva dijela, donju koru stavite dolje u kalup. Sad ovisi kakav izgled pite želite - možete gornju koru staviti na nadjev - klasično, a možete je i narezati na trake. Potonja je varijanta zgodnija jer je lakše baratati tijestom, dok je potrebno dobro pobrašniti podlogu da bi se izvaljala veća kora za prekriti i gornji sloj, a onda je oprezno staviti gore da se ne potrga. Možete i u okruglome kalupu obložiti samo strane, a gore namrviti dijelove tijesta.
    3.

    Uzmite voće i stavite ga uz mrvicu vode kuhati desetak minuta sa šećerom po volji - ako ne volite previše slatko, dosta je 2-3 žlice šećera i jedan vanilin šećer, najbolje je probati pa vidjeti. Ocijedite i malo limuna po volji, no voće bi trebalo biti dosta kiselkasto. Ako je voće pustilo previše vode, dodajte krušnih mrvica da dobijete gušću smjesu.


    4.

    Izbodite donju koru vilicom, a potom razmažite fil preko donje kore, a potom na to stavite gornju koru - bilo u komadu razvaljanu na veličinu kalupa ili tepsije, bilo kao klasične trakice kao u američkim pitama. Malo probodite i gornju koru gdjegdje te stavite peći oko 30-40 minuta na 180 stupnjeva.

Posluživanje

Pospite šećerom u prahu kad se ohladi, izvrsno paše uz kuglicu sladoleda.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar