sastojci
za biskvit
4 cijela jaja
1 čaša sitnog šećera
1 Burbon vanilija šećer Dolcela
1 čaša grčkog jogurta
1 čaša suncokretova ulja
1,5 čaša Pšenične krupice (griza) Podravka
1,5 čaša sitno mljevenih oraha
1 vrećica Praška za pecivo Docela
za šećerni sirup
3,5 čaše sitnog Šećera
4 čaše vode
1-2 velike žlice Meda cvjetnog Podravka
sok od pola limuna
mjera-čaša od jogurta= 180-200ml.
Priprema
1.
prvo pripremite šećerni sirup za preljev kolača.kako bi se ohladio,dok se kolač peče.spojite vodu i šećer,stavite na vatru da se kuha, 10 minuta.povremeno promiješajte,maknite s vatre-prohladite i dodajte sok od limuna i med.ostavite da se šećerni sirup ohladi.
2.
za tijesto
pjenasto miksajte cijela jaja,sa šećerom i burbon vanilin šećerom,lagano dodajte ostale sastojke.grčki jogurt,ulje,pa zatim suhe sastojke,prašak za pecivo,griz,sitno mljevene orahe.
3.
sve dobro izmiješajte,da se smjesa poveže,dublju -manju tepsiju,premažite uljem i pospite grizom,ulijte smjesu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170-180 stupnjeva 25-30 minuta.
4.
izvadite pečeni kolač iz pećnice i neka se prohladi 5-8 minuta.prelijte šećernim sirupom,pospite sa sitno mljevenim orasima.(ako volite intezivniju aromu oraha,možete ih lagano tostirati,ohladiti i samljeti).
Posluživanje
ohlađeni kolač izrežite na kocke,rombove,po želji..ako želite interesantniji oblik,izrežite pomoću kalupa u okrugli oblik,nemojte vaditi iz tepsije i prelijte ohlađenim šećernim sirupom...ukrasite sa kokosom,sitno mljevenim orasima,bademima,lješnjacima,pistacijama,čokoladnim mrvicama,suhim mljevenim voćem,šećerom u prahu...ako volite poslužite sa kuglicom sladoleda od vanilije i uživajte u slatkom i sočnom kolaču..
Nema komentara:
Objavi komentar