loading...

Cheese cake sa grožđicama i rumom

 Sastojci

    Kora
    175 g keksi petit , mljeveni
    50 g putera/maslaca

    Fil
    150 g grožđica
    0,5 dl ruma/brandya/opcionalno
    2,5 dl Šećera ( kristal)
    4 jajeta
    2,5 dl kiselog vrhnja ili milerama
    750 g mascarpone sira (moze Philadelphia, ABC ili neki drugi)

    Odozgo
    2,5 dl slatkog vrhnja za slag
    2 velike kasike šećera u prahu
    1,5 dl kiselog vrhnja
    1 kasika ruma/brandya/opcionalno

 Priprema

    1.

    Grožđice preliti sa rumom i ostaviti preko noći da upiju rum.


    Istopiti putar i pomiješati sa mljevenim keksom. Utisnuti na dno kalupa za tortu i peći u rerni na 180 stepeni 10 minuta. Ostaviti da se ohladi.


    Za to vrijeme pripremite fil.


    Stavite grožđice u cjedilo da višak ruma iskapa.


    Izmutiti sir i šećer da dobijete glatku kremu. Dodajte jaja I povlaku I umutite pjenasto.


    Izlijte u tepsiju 1/3 fila, pospite polovinom grožđica, prelijte sa drugom trećinom fila, pospite ostatkom grožđica i prelijte ostatak fila.


    Pecite na 180 stepeni 1 sat i 15 minuta. Ugasite rernu i otvorite je oko 10 cm. Ostavite kolač u otškrinutoj rerni još pola sata. Izvadite i ostavite da se skroz ohladi. Stavite u frižider najmanje 4 sata.


    Umutite vrhnje sa prah šećerom. Dodajte povlaku i rum i mutite još trenutak.


    Premažite ohlađen kolač.


    Ukrasite grožđicama.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Pogledajte i ovo, možda vam se svidi:

Nema komentara:

Objavi komentar