Sastojci
Kora
175 g keksi petit , mljeveni
50 g putera/maslaca
Fil
150 g grožđica
0,5 dl ruma/brandya/opcionalno
2,5 dl Šećera ( kristal)
4 jajeta
2,5 dl kiselog vrhnja ili milerama
750 g mascarpone sira (moze Philadelphia, ABC ili neki drugi)
Odozgo
2,5 dl slatkog vrhnja za slag
2 velike kasike šećera u prahu
1,5 dl kiselog vrhnja
1 kasika ruma/brandya/opcionalno
Priprema
1.
Grožđice preliti sa rumom i ostaviti preko noći da upiju rum.
Istopiti putar i pomiješati sa mljevenim keksom. Utisnuti na dno kalupa za tortu i peći u rerni na 180 stepeni 10 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Za to vrijeme pripremite fil.
Stavite grožđice u cjedilo da višak ruma iskapa.
Izmutiti sir i šećer da dobijete glatku kremu. Dodajte jaja I povlaku I umutite pjenasto.
Izlijte u tepsiju 1/3 fila, pospite polovinom grožđica, prelijte sa drugom trećinom fila, pospite ostatkom grožđica i prelijte ostatak fila.
Pecite na 180 stepeni 1 sat i 15 minuta. Ugasite rernu i otvorite je oko 10 cm. Ostavite kolač u otškrinutoj rerni još pola sata. Izvadite i ostavite da se skroz ohladi. Stavite u frižider najmanje 4 sata.
Umutite vrhnje sa prah šećerom. Dodajte povlaku i rum i mutite još trenutak.
Premažite ohlađen kolač.
Ukrasite grožđicama.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar