loading...

Probajte ovaj kolač obavezno, ako ih nemate, može i sa nektarinama.Nama je sa kajsijama fantastičan a sledeći put će biti sa nektarinama, verujem da bi moglo i sa čvršćim breskvama.

 Sastojci 8 osoba

    4 jaja
    150 g stevia ili šećer od trske
    prstohvat soli
    275 do 300 g belog brašna od celog pšeničnog zrna ( whole wheat )
    1 kesica praška za pecivo
    1 do 2 kesice vanilinog šećera
    750 g kajsija ili nektarina
    2 do 3 kašike glatkog džema od kajsija
    280 g mascarpone sir
    25 do 30 g badema u listićima
    cimet
    listici mente ( za dekoraciju )
    prah šećer


 Priprema

    1.

    Kajsije oprati, osušiti i polovinu od ukupne količine iseckati na kockice a ostatak ostaviti na stranu. Kod mene je to bilo sve ukupno oko 12 kajsija, 6 sam isekla na kockice a 6 ostavila na stranu.
    2.

    Jaja, sobne temperature umutiti u gustu i svetlu masu zajedno sa šećerom i vanilinim šećerom. Ja sam koristila steviu i stavila sam samo 100 g, za vas, koji volite da je više slatko, staviti svih 150 g.

    Mascarpone sir sipati u zdelu i dodati nekoliko kašika mase od umućenih jaja. Vrlo nežno to prvo sjedinite pa tek onda dodati ostatak mase od jaja i sve to ponovo, nežnim pokretima,sjediniti.
    3.

    Brašno ( da bi kolač bio što "zdraviji" koristi se belo brašno od celog pšeničnog zrna / whole wheat ,ako ga nemate, može da se koristi i obično, sve namensko brašno ) izmešati sa praškom za pecivo i prosejati.

    Dodavati po malo u masu od sira i jaja i nežnim pokretima sjediniti celu masu.

    Na kraju dodati iseckane kajsije i ponovo, nežnim pokretima, sjediniti sve zajedno.

   
    4.

    Kalup, veličine 27.5cm, a možete i manji, kolač će biti manji i višlji, podmazati hladnim puterom, posuti sa brašnom i višak istresti.

    Sipati masu od jaja i sira u kalup, poravnjati spatulom i posuti listićima badema.

    Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko sat vremena, ako kolač počne previše da rumeni odozgore prekriti ga pek papirom.

    Posle 45 do 50 minuta, proveriti dužom iglom ( ja imam jednu žicu, koju sam kupila specijalno za to ) da li je pečeno. Zabosti u sredinu i ako je igla ćista, kolač je pečen, ako nije, ostavite ga još 5 minuta, pa ponovo proverite.


    5.

    Pečen kolač ostaviti da se ohladi u plehu i kad je ohlađen, izvaditi ga.

    Ostatak kajsija iseći na 8 delova i staviti preko pečenog i ohlađenog kolača. Zagrejati džem od kajsija i četkicom premazati kajsije. Posuti cimetom, posuti i prah šećerom, ukrasiti listićima mente / nane i poslužiti

Preuzeto sa: www.coolinarika.com

Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar