Sastojci
Tijesto:
100 g badema (ja ih nisam gulila)
150 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 prstohvat soli
80 g šećera
120 g maslaca
1 žumanjak
nekoliko kapi arome gorkih badema
Krema:
125 g griza
450 ml mlijeka
1 prstohvat soli
80 g čokolade za kuhanje
125 g ricotta sira
1 jaje
1 bjelanjak
70 g šećera
1 vanilin šećer
po želji kockice čokolade ili čokoladne kapljice
šećer u prahu za posipanje
Priprema
1.
Tijesto:
Bademe samljeti u sjeckalici skupa sa šećerom. Ne trebaju biti fino mljeveni.
Samljevene bademe staviti u zdjelu, dodati sol i maslac narezan na listiće pa dobro izraditi vilicom.
Zatim umiješati žumanjak i aromu badema.
Brašno i prašak za pecivo prosijati, dodati smjesi od badema i zamijesiti glatko tijesto. Omotati prozirnom folijom i spremiti u hladnjak na 30 minuta.
2.
Nadjev:
U širu, dublju posudu staviti mlijeko i prstohvat soli i dovesti skoro do vrenja. Maknuti s vatre, umiješati griz i energično miješati dok se ne dobije jednolična smjesa bez grudica.
Vratiti na laganu vatru, dodati izlomljenu čokoladu i kuhati 3-4 minute stalno miješajući.
Ohladiti.
Izmiksati ricottu sa šećerom, vanilin šećerom, jajem i bjelanjkom pa pomalo dodavati u griz stalno miksajući.
3.
Izrada:
Kalup promjera 22 cm malo nauljiti i obložiti papirom za pečenje. Papir dobro stisnuti uz stranice, višak odrezati.
Uzeti 2/3 tijesta i razvaljati između dva pek papira u krug malo veći od kalupa. Pomoću papira tijesto prebaciti u kalup i obložiti dno i 3 cm visine obruča kalupa.
Izliti nadjev na tijesto i poravnati oblom stranom žlice.
Tko voli jači okus čokolade, preko nadjeva može staviti kockice čokolade ili čokoladne kapljice (ja nisam stavljala).
Ostatak tijesta tanko razvaljati isto između dva papira, staviti preko nadjeva, lagano rukama pritisnuti, spojiti rubove i po vrhu nabosti vilicom.
Peći oko 45 minuta na 180"C.
SAVJET: Kako je tijesto jako krhko, mrvi se, ja sam pokrov napravila tako što sam tijesto naribala preko nadjeva na krupni ribež, vilicom pravilno rasporedila pa rukama lagano pritisnutla da se poveže sa nadjevom.
4.
Crostatu ohladiti u kalupu najprije na sobnoj temperaturi pa u hladnjaku.
Posuti šećerom u prahu.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar