Već je počela sezona spremanja zimnice, a kisele paprike se kod mene definitivno uvijek moraju prve napraviti. Pronašla sam ovaj recept na internetu i zaista je fenomenalan! Bez ikakvog kuhanja, gotove za 10 minuta!
Potrebno:
250 g soli
400 g kristal šećera
10 kg paprike
litar sirćeta
1 kom vinobrana
Postupak:
Operite papriku i očistite je od sjemenki, pa onda narežite na osmine. (ili na komade veličine po želji, zavisi kako hoćete da ih vidite u tanjiru)
Izmiješajte zasebno vinobran, sol i šećer.
Prebacite papriku u veliku plastičnu posudu i pospite ravnomjerno mješavinom vinobrana, a onda prelijte sirćetom. Dobro promiješajte, a zatim prekrijte čistim kuhinjskim krpama i rubove učvrstite kako biste zaštitili paprike od komaraca, prašine…
Treba odstojati 24 sata – izmiješajte temeljito u toku tog vremena 4-5 puta, pa izručite u flaše. Prelijte tečnošću koju su pustile paprike, pa dodajte pritiskivač i zatvorite.
Ukusne su, pa ne znam koliko će vam dugo potrajati, zavisi koliko ste sposobni odoljeti. Uživajte.
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar