Tijesto
1 kg Glatkog brašna Podravka
1 kocka Kvasca (svježeg) ii 1 vrećica suhog
3 žlice šećera (kristal)
550 ml toplog mlijeka
200 ml tople vode
1 žutanjak
100 ml ulja ili otopljene masti
malo soli
ribana korica od jednog limuna
Nadjev
400 grama mljevenog maka
300 grama šećera
300 ml vrućeg mlijeka
1 žlica ruma
vanili šećer
po želji malo grožđica
1 bjelanjak izmiksan u snijeg
Priprema
1.
Brašno prosijati, u sredini napraviti rupicu u kojoj izmrviti kvasac, dodati 1 žlicu šećera i 200 ml toplog mlijeka, ovlaš promješati i sačekati minutu-dvije da kvasac proradi.
2.
Dodati žutanjak, sol, limunovu koricu, šećer, ulje ili rastopljenu mast, 350 ml mlijeka i 200 ml vode, zamijesiti glatko tijesto - može sa mikserom, to je velika pomoć.
3.
Pokriti sa krpom ili ako imate posudu za dizano tijesto upotrijebiti priloženi poklopac i ostaviti oko 30 do 40 minuta dok se tijesto ne udvostruči.
Ja, prije nego što počinjem mijesiti uključim pećnicu na 40-50 stupnjeva i kad završim sa tijestom isključim pećnicu i posudu sa tijestom stavim unutra, na taj način ubrzam dizanje tijesta bez posljedica na kvalitetu - provjereno barem sto puta.
4.
Za vrijeme dok se tijesto diže pripremiti nadjev tako da se mak pomiješa sa šećerom i vanilijom, prelije sa 300 ml vrućeg mlijeka, dodati malo ruma, limunovu koricu, grožđice - prethodno namočene u toploj vodi i na kraju snijeg od jednog bjelanjka.
Možda će vam se činiti da u nadjevu nedostaje još tekućine ali nije tako, treba samo miješati i dobiti će se fini, srednje mekani nadjev.
5.
Dignuto tijesto prebaciti na radnu površinu i podijeliti na dva dijela.
6.
Svaki dio razvaljati na debljinu oko 3-4 mm i dobro premazati sa uljem.
7.
Nadjev podijeliti u dvije zdjelice da ga možemo ravnomjerno namazati.
8.
Čim tijesto upije malo ulja, to je otprilike nakon jedne minute, premazati ga sa nadjevom s tim da gornji dio u širini oko 3 cm ostaviti prazan da bi se savijača lakše zarolala, odnosno da nadjev ne iscuri.
9.
Sada oprezno zarolati i staviti u namašćenu tepsiju.
10.
Isto učiniti sa drugim tijestom i savijače u tepsiji obilno premazati sa uljem.
Ostaviti ih još oko 15 minuta da se dižu.
Pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva i peći makovnjače oko 30-35 minuta.
11.
Pečeni kolač ostaviti da se malo prohladi u tepsiji, izvaditi i po želji posipati sa šećerom u prahu.
Posluživanje
Savršena je kad je mlaka ali nema razlike niti slijedeći dan. Fantastična je, nadjev je posebno sočan....
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
Nema komentara:
Objavi komentar