Sastojci
8 jaja, odvojiti zumanca od belanaca
200 g mlevenih oraha
2oo g sećera ( kristal)
3 velike kasike izmrvljenog keksa, bilo kog ( ako se nema keks pri ruci mogu prezle)
prstohvat soli
100 g naribane cokolade
soljica suvog grožđa, natopljenog preko noci u rumu a onda prosusenog
2 jaja
200 g sećera ( kristal)
200 g umucenog butera
2 1/2 rebra rastopljene čokolade
1 kasicica u prah mlevene instant kafe
Priprema
1.
Najmanje 8 sati pre pravljenja torte namociti suvo grozdje u rum i ostaviti da stoji do upotrebe.
2.
Pred pravljenje testa rernu zagrejati na 210°C. Pleh za tortu, kome se otvara obruc, dobro podmazati i posuti brasnom.
Testo:
Zumanca i secer penasto mutiti dok se secer ne rastopi, dodati orahe, cokoladu i mrvice pa polako ali temeljno umutiti.
Belanca i prstohvat soli umutiti u cvrst sneg. Sad uzeti metalnu kasiku pa polako, kasiku po kasiku dodavati sneg od belanaca u secernu masu i zicom lako ali temeljno izmesati. Uliti masu u pripremljen pleh za torte i staviti pleh u pecnicu a temperaturu odmah smanjiti na 160°C pa peci 30 minuta ili peci prema uputstvu za sporet i rernu.
3.
Kad je testo ispeceno ( i kad cackalica ubodena u sredinu testa izadje suva), izvaditi pleh iz rerne i ohladiti na zici. Pazljivo izvaditi peceno testo za tortu iz pleha, pa ga staviti na odgovarajuci tanjir za posluzivanje. Tortu preseci jednom vodoravno tako da se dobiju dve kore.
4.
Sad spremiti fil: buter ostaviti na sobnoj temperaturi da omeksa pa ga u jednoj posudi penasto umutiti.
Na pari (u jednu serpu ili tiganj, koja je dovoljno velika i siroka da u nju moze da stane manja serpa ili metalna posuda, usuti par santimetara vode pa pustiti da prokljuca i smanjiti vatru tako da voda "kljucka". U manju serpu ili posudu usuti secer i dva jajeta pa ih mikserom malo izmutiti a onda staviti manju serpu u vecu (paziti da voda pri tome ne opece), pa neprestano mutiti secer i jaja da smesa postane svetlo zuta, Za neko vreme ce smesa poceti da se zgusnjava. Kad se zgusne kao krem skloniti posude sa ringle i izvaditi manju serpu sa kremom pa je ostaviti sa strane da se ohladi.
5.
Kad se krem skoro ohladio istopiti cokoladu pa je prohladiti i dodati je u ohladjeni krem pa krem mutiti, najbolje mikserom. Onda dodavati u krem kasiku po kasiku umucenog butera. Na kraju sipati u krem kasikicu mlevene kafe i od ruma ocedjeno i na kuhinjskom papiru prosuseno suvo grozdje pa sve dobro izmesati. SAVET: Ako fil treba iz nekog razloga da stoji onda ga treba ostaviti pokrivenog u hladnjaku pa ga pred premazivanje torte ostaviti neko vreme na sobnoj temperaturi a kratko izmutiti mikserom.
6.
Slaganje torte: donji deo torte premazati jednom polovinom fila pa odozgo staviti drugi deo torte. Sa strane tortu premazati tankim slojem fila a preostali fil staviti odozgo i razmazati ravnomerno, najbolje nozem, po povrsini torte a onda odizati noz od fila da se dobiju "cuperci". Gotovu tortu staviti u frizider da se fil stegne i tu ostaviti do upotrebe.
7.
Ja sam tortu posula sa malo kakaoa mada to nije predvidjeno receptom. Torta se takodje moze posuti mlevenim orasima ili naribanom cokoladom.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar