loading...

Brzo se sprema,ne čeka se da se krema ohladi i odličnog je ukusa. - Čoko-Vanila kolač!

 Sastojci

    Biskvit:
    3 jaja(160 g)
    100 g sećera ( kristal)
    100 g brasna
    1 mala kasika Praska za pecivo
    25 g Gussnela Dolcela (gustina)
    40 g mljevenih ljesnika
    10 g Kakao u prahu Dolcela
    50 g sitno naribane mljecne cokolade
    20 ml mlake vode
    ribana kora pola limuna
    Krema:
    1 l mljeka
    2 Vanila puding Dolcela
    80 g sećera ( kristal)
    1 bourbon vanilin secer
    150 g butera
    400 g buter keksa
    100 g marmelade od malina
    50 g samljevenih Badema Dolcela
    cokoladna glazura za preko
    150 g cokolade
    50 g mljevene plazme


 Priprema

    1.

    Pripremiti pleh premazan sa malo ulja,posut sa brasnom.

    Zumanca odvojiti od bjenalanaca.

    Brasno pomjesati zajedno sa praskom za pecivom,gustinom,vanilinim secerom,kakaom,korom limuna,cimtom,ljesnicima.

    Bjelanca izraditi sa vodom u cvrst smjeg lagano dodavati secer i mjesati cjelo vrjeme dok se sav secer ne istopi.Dodavati sad zumanca jedno po jedno.

    Sad dodati brasno smjesu i lagano izmjesati,toliko da se sve fino sjedini.

    Usuti smjesu u pleh i peci kolac na 180 stepeni 35 minuta,proba cackalicom.

    Dok se biskvit pece pripremiti kremu.

    Mljeko staviti u jednu serpicu u kojoj cete kuhati kremu.Odmah u hladno dodati secer,vanilin,puding prah i zicom dobro izmjesati.

    Maslac sjeci na sto sitnije isto tome dodati i kuhati cjelo vrjeme mjesajuci dok se ne pocne da zgusnjava,najbolje kuhati na srednjoj temperaturi.

    Kad se krema skuhala maci sa stednjaka,podjeliti na 2 jednaka djela u jedan dio dodati odmah cokoladu (sitni sjecenu,radi brze izrade,mjesati da se sva cokolada istopi pa dodati mljevene ljesnike.

    U svjetlu kremu dodati mljevenu plazmu.


    1.

    Preko biskvita,jos vruceg kad je pecen premazati marmeladu od malina,preko raspodjeliti kekse,preko keksa svjetlu kremu pa preko svjetle tamnu sa cokoladom,preko nje raspodjeliti opet kekse i preliti cjeli kolac sa cokoladnom glazurom,posuti po zelji sa mljevenim bademima.

    Ostaviti kolac na hladno da se stegne.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar