Sastojci
Biskvit:
3 jaja(160 g)
100 g sećera ( kristal)
100 g brasna
1 mala kasika Praska za pecivo
25 g Gussnela Dolcela (gustina)
40 g mljevenih ljesnika
10 g Kakao u prahu Dolcela
50 g sitno naribane mljecne cokolade
20 ml mlake vode
ribana kora pola limuna
Krema:
1 l mljeka
2 Vanila puding Dolcela
80 g sećera ( kristal)
1 bourbon vanilin secer
150 g butera
400 g buter keksa
100 g marmelade od malina
50 g samljevenih Badema Dolcela
cokoladna glazura za preko
150 g cokolade
50 g mljevene plazme
Priprema
1.
Pripremiti pleh premazan sa malo ulja,posut sa brasnom.
Zumanca odvojiti od bjenalanaca.
Brasno pomjesati zajedno sa praskom za pecivom,gustinom,vanilinim secerom,kakaom,korom limuna,cimtom,ljesnicima.
Bjelanca izraditi sa vodom u cvrst smjeg lagano dodavati secer i mjesati cjelo vrjeme dok se sav secer ne istopi.Dodavati sad zumanca jedno po jedno.
Sad dodati brasno smjesu i lagano izmjesati,toliko da se sve fino sjedini.
Usuti smjesu u pleh i peci kolac na 180 stepeni 35 minuta,proba cackalicom.
Dok se biskvit pece pripremiti kremu.
Mljeko staviti u jednu serpicu u kojoj cete kuhati kremu.Odmah u hladno dodati secer,vanilin,puding prah i zicom dobro izmjesati.
Maslac sjeci na sto sitnije isto tome dodati i kuhati cjelo vrjeme mjesajuci dok se ne pocne da zgusnjava,najbolje kuhati na srednjoj temperaturi.
Kad se krema skuhala maci sa stednjaka,podjeliti na 2 jednaka djela u jedan dio dodati odmah cokoladu (sitni sjecenu,radi brze izrade,mjesati da se sva cokolada istopi pa dodati mljevene ljesnike.
U svjetlu kremu dodati mljevenu plazmu.
1.
Preko biskvita,jos vruceg kad je pecen premazati marmeladu od malina,preko raspodjeliti kekse,preko keksa svjetlu kremu pa preko svjetle tamnu sa cokoladom,preko nje raspodjeliti opet kekse i preliti cjeli kolac sa cokoladnom glazurom,posuti po zelji sa mljevenim bademima.
Ostaviti kolac na hladno da se stegne.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar