Sastojci
300 gr bezglutenskog brašna Schar Mix b
70 gr šećera u prahu (osobe sa celijakijom same melju šećer u mlinu, jer kupovni prah šećer sadrži dodat skrob koji sprečava grudvanje šećera)
60 gr omekšalog putera
100-120 ml toplog mleka
2 cela jaja
1 belance
1 žumance za premazivanje
10 gr suvog kvasca
1/2 kafene kašičice soli
Priprema
1.
U posudu za mešenje testa staviti 2 cela jaja i 1 belance. Dodati prah šećer, so, brašno i suvi kvasac. Mikserom sa nastavcima za testo na manjoj brzini početi mešenje i postepeno dodavati toplo mleko dok se smesa ne ujednači i mutiti još par minuta nakon toga.
2.
Pomoću metlice skupiti testo na sredinu (testo je lepljivo) i dodati sav omekšali puter i mikserom dobro umesiti smesu.
3.
Istresti je na providnu foliju, formirati paketić i ostaviti umotano u foliju da odmori jedno pola sata u kuhinji negde gde je toplije i nema promaje.
4.
Posle pauze, izvaditi testo na radnu površinu koju ste premazali uljem (neko neutralno ili mast) i nauljenim ili namašćenim rukama malo premesiti i oblikovati testo u željeni oblik.
5.
Možete praviti pletenica veknu od tri duža valjka formirana od testa. Ili tri veće lopte koje ćete smestiti u duguljasti pekač za hleb i dobiti veknu. Ili formirati loptice i staviti u kalup za mafine. Ja sam izabrala treći način.
6.
Ostaviti da testo naraste dok se ne udupla, ja obično stavim u zatvorenu rernu (ne uključujem je). Kad testo naraste pažljivo premazati žumancem sa kašikom mleka. Staviti u rernu zagrejanu na 180C i peći 30-tak minuta. Naravno, brioche pecivo u obliku mafina se peče nešto kraće, cela vekna nešto duže. Najbolje poznajete svoju rernu pa prilagodite. Možete pred kraj pokriti papirom za pečenje, ako se nije ispeklo a već ima dobru boju. Meni je najbolji test sa čačkalicom u sredinu peciva.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar