loading...

Jednostavan cheesecake, malo drugačijeg izgleda!

 Sastojci

    Biskvit
    150gr cokolade za kuhanje
    60gr maslaca
    60gr secera
    10gr vanilin secera
    3 manja jajeta

    Cheesecake sloj
    250gr borovnica
    400gr krem sira
    300gr grckog jogurta
    200gr secera u prahu
    2 supene kasike kristal secera
    10gr vanilin secera
    300ml vrhnja za slag (mlijecnog)
    15gr mljevenog zelatina
    sok jednog limuna


    Najtamniji, vocni sloj
    250gr borovnica
    200ml vrhnja za slag (mlijecnog)
    4 supene kasike kristal secera
    10gr vanilin secera
    10gr mljevenog zelatina

 Priprema

    Biskvit

    Na laganoj vatri otopiti cokoladu i maslac, pustiti da se prohladi. Razdvojiti zumanjke i bjelanjke. Bjelanjke sa secerom umutiti u cvrst snijeg, a zumanjke umijesati u rastopljenu cokoladu i maslac. U smjesu sa zumanjcima lagano, spatulom, umijesati saum od bjelanjaka! Tijesto prebaciti u kalup promjera 22-24cm prethodno oblozen papirom za pecenje. Peci u rerni zagrijanoj na 160stepeni 15 minuta (ako je rerna nesto slabija pecenje se moze produziti i do 20min) Kada je biskvit pecen pustiti da se prohladi pa ga okrenuti na tacnu, polako skinuti papir pa ga ponovo okrenuti na tanjir (podmetac) na kojem ce se torta filovati. Ja sam oko kore stavila obruc (oblozen papirom za pecenje) za centimetar veci od promjera torte, ali to i nije nuzno :-)   

    Cheesecake sloj

    Borovnice sa 200gr kristal secera i vanilin secerom zagrijati i kuhati oko 2 minute dok borovnice ne puste sok i lagano se raspadnu (moze se i djelimicno izmiksati stapnim mikserom) Zelatini dodati 6 kasika hladne vode i pustiti da nabubri. Krem sir, grcki jogurt, secer u prahu i vrhnje za slag spojiti i izmiksati da se sastojci lijepo spoje. Dodati limunov sok, jos jednom promijesati.  Dvije kasike smjese dodati u zelatinu i lagano zagrijavati (ne smije prokuhati) Kada se zelatina otopi i spoji sa dvije kasike fila koje smo joj dodali, polako ju dodati u ostatak fila i dobro izmiksati. Fil podijeliti na tri dijela, dijela koji ce ostati bijel neka bude vise za, otprilike, dvije supene kasike. Bijeli dio fila premazati preko kore koju smo stavili u obruc i svtaviti na hladjenje dok se priprema iduci sloj. U sledeci dio fila dodat 4 kasike soka koji su pustile borovnice dok su se kuhale (ako zelite jacu boju moze i koja kasika vise). Fil sa sokom pazljivo nanijeti na bijeli sloj, poravnati i vratiti na hladjenje, bar 10minuta. U zadnji dio fila dodati ostatak borovnica i dobro izmijesati. Fil sa borovnicama pazljivo nanijeti na prethodne filove i vratiti na hladjenje dok ne bude spreman sledeci sloj.


    Najtamniji, vocni sloj

    10gr zelatina pomijesati sa 4 kasike hladne vode i pustiti da nabubri. 250gr borovnica zakuhati sa 4 kasike secera i vanilin secerom, kuhati par minuta dok borovnice ne puste sok i lagano se raspadnu (i ovdje se moze uporijebiti stapni mikser da se borovnice izmiksaju, ako ih ne ostane previse cijelih, presjek ce biti uredniji) U skuhane borovnice dodati 200ml vrhnja za slag i nabubrenu zelatinu i promijesati dok se sve ne spoji. Fil polako preliti preko torte, poravnati i pustiti da se hladi preko noci!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar