Sastojci
Tijesto:
400 g glatkog brašna
1 vrećica suhog instant kvasca
1 žličica soli
1 žličica šećera
1 jaje
100 ml tekućeg jogurta
100 ml mlake vode ili po želji mlijeka
50 ml ulja
Nadjev:
75-80 g otopljenog maslaca za premazivanje
150 g krem sira, kod mene ABC
Vanjsko premazivanje:
1 žumanjak
sezam
Priprema
1.
U malo tople vode rastopiti kvasac, 1 žličicu šećera i 1 žličicu brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira.
Preostalu vodu i ulje malo jače zagrijati pa rashladiti jogurtom da bude mlako.
U zdjelu prosijati brašno i pomiješati sa 1 žličicom soli. Dodati jaje nadošli kvasac i mlaku mješavinu vode, ulja i jogurta pa zamijesiti tijesto.
Tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i dobro ga izraditi.
Oblikovati u loptu, vratiti u zdjelu, pokriti najlonom pa krpom i ostaviti na toplom 1 sat da naraste.
2.
Dno kalupa ili vatrostalne zdjele Ø 20-22 cm obložiti papirom za pečenje, bočne strane premazati maslacem.
Maslac za premazivanje otopiti i prohladiti, treba biti tekuć.
Nadošlo tijesto preokrenuti na pobrašnjenu podlogu i podijeliti na 12 jednakih dijelova. Ne mijesiti tijesto.
Svaki komad tijesta razvaljati u pravokutnik 20x15 cm.
Cijelu površinu tanko premazati maslacem pomoću kista.
Dužu gornju stranu preklopiti na dužu donju, kao knjigu.
Na donju polovinu dobivene trake rasporediti sir, cijelom dužinom, a gornju tanko premazati maslacem.
Opet preklopiti gornju dužu stranu na donju, odnosno dio tijesta sa maslacem preko dijela sa sirom.
Prstima spojiti donji rub tijesta.
Premazati tanko maslacem pa urolati u oblik puža.
Na isti način oblikovati i preostale loptice u puževe.
3.
Dok se od jednog komada tijesta oblikuje puž, ostale držati pokrivene. Također i oblikovane puževe pokriti da se ne suše.
Puževe slagati u kalup uspravno, obla strana gore.
U sredinu staviti 3 puža, preostale slagati oko njih. Vanjske pužiće slagati tako da su krajevi okrenuti prema ona srednja tri kako se ne bi odmotali prilikom pečenja.
Pokriti najlonom pa krpom i ostaviti da rastu bar pola sata.
Onda po vrhu premazati žumanjkom razmućenim sa mlijekom i posuti sjemenkama sezama. Da bi oblik puža bolje došao do izražaja, posuti sa manje sjemenki ili ih sasvim izostaviti.
Peći na 200°C 40 minuta ili dok peciva po vrhu ne dobiju žuto smeđu boju.
4.
Umjesto pogače, mogu se praviti kiflice, a nadjev od sira se može izostaviti, ili dodati neki drugi. Sve po ukusu.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar