Sastojci
400 g piškota
Krema
8 žumanjaka
800 ml mlijeka
200 g šećera u prahu
65 g glatkog brašna
150 g čokolade 70% kakaa
Alchermes liker
Maraskino ili rum
50 g čokoladnih kapljica
Talijanska meringa
175 g bjelanjaka
300 g šećera u prahu
60 ml vode
Priprema
1.
Pjenasto izmiksati žumanjke sa šećerom i brašnom. Mlijeko zagrijati, dodati nekoliko žlica u žumanjke, miješajući da se ne stvore grudice. Dodati ostatak mlijeka i stalno miješajući i kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Podijeliti kremu na dva dijela, u jedan dodati čokoladu, dobro promiješati da se čokolada otopi, prekriti obe kreme prozirnom folijom da se ne uhvati korica i ohladiti na sobnoj temperaturi.
2.
U zdjelici pomiješati 9 dijelova Alchermesa i jedan Maraskina ili ruma. Piškote namočiti i sa njima obložiti dno i stranice kalupa obloženog prozirnom folijom, promjera 22-24 cm.
Na piškote rasporediti svjetlu kremu te posuti čokoladnim kapljicama. Prekriti novim slojem piškota, rasporediti čokoladnu kremu i dovršiti zadnjim slojem namočenih piškota.
3.
Kalup prekriti prozirnom folijom i ostaviti ga 12-24 sata u hladnjaku.
4.
Za talijansku meringu u zdjelu staviti vodu s 200 g šećera i kuhati na jakoj vatri dok smjesa ne dosegne 120°C. Za ovo bi bilo dobro da imate termometar.
Bjelanjke sa preostalim šećerom umutiti u čvrst snijeg. Kad je sirup spreman, ulijevati ga u tankom mlazu na snijeg i dalje miksajući. Nastaviti miksati dok smjesa ne postane pjenasta, sjajna i dok se ne ohladi, otprilike 8-10 minuta.
5.
Ohlađenu tortu preokrenuti na tanjur ili stalak za torte.
6.
Premazati meringom i do serviranja držati u hladnjaku.
7.
Po želji vrhove premazati karamelom. Što duže stoji bit će ukusnija.
8.
Umjesto piškota ispečen običan biskvit kojeg prerežem na tri dijela, a ponekad napravim samo svjetlu kremu.
Liker Alchermes kupujem u Italiji, kod nas ga još nisam vidjela. Umjesto njega može se koristiti Maraskino ili rum.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar