loading...

Moka torta - Jedna veoma lagana, nježna torta!

 Sastojci 8 osoba

    PISKOTE
    ZA KREMU:
    4 zumanca
    250 gr secera
    50 gr brasna
    400 gr mlijeka
    50 gr instant kafe(u prahu)
    200 ml svjezeg vrhnja (za umutiti)
    1 slag fix
    50 gr secera u prahu
    ZA NATAPANJE:
    100 ml kuhane kafe +50 gr secera
    I JOS:
    3 male banane (opcionalno)
    breskve iz kompota/isjeckati


 Priprema

    1. 

    .Mutiti pjenasto zumanca+secer,dodati brasno+mlijeko

    Kuhati na umjerenoj temparaturi dok se krema ne zgusne.Kuhanu kremu prebaciti u pogodnu posudu,pokriti plasticnom folijom i potpuno ohladiti

    Umutiti cvrsto slatko vrhnje +slag fix+50 gr secera

    Izmijesati umuceno vrhnje sa prethodno kuhanom i dobro ohladjenom kremom .

    Mozete dodati  kaicicu instant zelatine u kremu,ako imate sumnje u cvrstinu
    2.

    Kremu podijeliti na dva dijela,pa u jedan dio dodati 50 gr.instant kafe(u prahu)

    Namazati uljem pogodan duguljasti kalup(30x11 cm) pa ga obloziti plasticnom folijom,tako da folija prelazi stranice modle (kao na slici)
    3. 

    SLAGATI:

    ·         1) na dno sloj piskota,pa ih poprskati 1/3 zasladjene kafe

    ·         Na piskote pobacati sloj  sjeckanih bresaka iz kompota i premazati ih zutim dijelom kreme.

    ·         2) drugi sloj piskota(poprskati 1/3 kafe)

    ·         Na piskote staviti banane ili u komadicima ili polovice,pa pokriti drugom kremom (sa okusom kafe)

    ·         3) Poredati i treci sloj piskota,poprskati preostalom kafom.

    Pokriti po vrhu plasticnom folijom i ostaviti nekoliko sati u frizider da se stegne(najbolje preko noci)


Posluživanje

Tortu prevrnuti na duguljasti tanjur,ukrasiti po zelji(ja sam samo premazala pekmezom i dekorisala svjezim vocem)

Prijatno!!!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar