,

Crostata sa čokoladom i nutellom

 Sastojci

    Prhko tijesto:
    260 g glatkog brašna
    30 g kakaa
    1/2 praška za pecivo
    65 g šećera (stavila sam 50g)
    prstohvat soli
    120 g hladnog maslaca
    1 jaje
    1/2 žličice ekstrakta vanilije
    po potrebi 1-2 žlice hladne vode ili mlijeka

    Svijetli biskvit:
    3 jaja
    100 g šećera
    1/2 žličice ekstrakta vanilije
    prstohvat soli
    100 g glatkog brašna
    1/2 praška za pecivo

    Krema:
    250 ml mlijeka
    1 jaje
    1 žumanjak
    50 g šećera (stavila sam 30g)
    1 vanilin šećer
    25 g škrobnog brašna-gustina (stavila sam 30g)
    50 g čokolade za kuhanje
    10 g kakaa
    1 mala šalica (100g) nutelle
    još: šećer u prahu za posipanje




 Priprema

    1.

    Prhko tijesto:

    Prvo napraviti prhko tijesto.

    U zdjelu prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo.

    Utrljati hladan maslac rezan na listiće.

    Dodati jaje i ekstrakt vanilije, izraditi prvo vilicom pa zamijesiti rukom. Ako se tijesto ne da povezati, dodati 1-2 žlice hladne vode ili mlijeka.
    2.

    Svijetli biskvit:

    Nakon prhkog tijesta, napraviti svijetli biskvit.

    Odvojiti žumanjke od bjelanjaka pa ih tući sa šećerom dok se ne zgusnu i posvijetle.

    Dodati ekstrakt vanilije pa lagano umiješati snijeg od bjelanjaka tučen sa prstohvatom soli. Na kraju, isto tako lagano umiješati brašno prosijano s praškom za pecivo.

    Smjesu poravnati u kalup promjera 22 cm obložen papirom za pečenje. Peći na 180"C,  20-25 minuta, provjeriti čačkalicom je li pečeno.

    Pečen biskvit preokrenuti na ravnu podlogu, skinuti papir i ostaviti da se ohladi.

    Hladan prerezati vodoravno na dva dijela.

   
    3.

    Čokoladna krema:

    Mlijeko uzavreti u manjoj posudi.

    U posudi za kuhanje kreme umutiti 1 jaje, 1 žumanjak, šećer i vanilin šećer. Dodati prosijani gustin i kakao, izmiješati pa pomalo ulivati kipuće mlijeko. Staviti na laganu vatru i kuhati stalno miksajući dok se krema ne zgusne. Maknuti sa vatre pa umiješati izlomljenu čokoladu, a kad se čokolada otopi, nutellu.

    Ohladiti.

   
    4.

    Oblaganje kalupa tijestom:

    Tijesto podijeliti na tri dijela, dva težine po 200 grama za dno i vrh, jedan od 150 grama za bočne stijenke kalupa.

    Između dvije prozirne folije (ili najlona) prvo razvaljati tijesto koje će biti na vrhu kolača. Na razvaljano tijesto nasloniti kalup pa izrezati krug veličine dna kalupa. Skupa sa folijom prebaciti na ravnu podlogu i spremiti u hladnjak.

    I drugi komad tijesta od 200 g razvaljati na veličinu dna kalupa, prebaciti ga u kalup i poravnati prstima.

    Višak tijesta nakon rezanja krugova pridodati tijestu od 150 grama. Od tog tijesta napraviti 3 trake 6x25 cm. Trake urolati kako bi se lakše prenijele u kalup. Rolu tijesta odmotavati po obruču kalupa. Prstom spojiti trake sa donjim tijestom i malo stisnuti uz obruč kako ne bi skliznule. Trake spojiti i na mjestu gdje se dodiruju.

    Spremiti kalup u hladnjak.
    5.

    Slaganje:

    Kad su se ohladili biskvit i krema, slagati kolač.

    Tijesto u kalupu nabockati vilicom pa premazati sa 2 žlice kreme.

    Staviti jedan svijetli biskvit, ravni dio dolje, prerezani dio gore.

    Izliti skoro svu kremu, ostaviti samo 2 žlice za premazivanje drugog biskvita.

    Na kremu staviti drugi biskvit, sada prerezani dio dolje, ravni gore.

    Premazati sa preostale 2 žlice kreme.

    Izvaditi krug tijesta iz hladnjaka. Izvaditi iz folije, nabockati ga vilicom i staviti na vrh torte u kalupu. Tijesto se u hladnjaku steglo, čvrsto je i lako se stavlja u kalup.

    Ako bočno tijesto uz obruč viri, prevrnuti ivice na gornje tijesto.





    Peći na 180"C oko 30 minuta. Svijetli biskvit je pečen, krema skuhana pa treba samo kontrolirati koru.

    Ohladiti u kalupu pa pažljivo prebaciti na tanjur.

    Posuti šećerom u prahu.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Nema komentara:

Objavi komentar