Idealne za duge ramazanske dane :) Podsjetnik na nezaboravnu Tursku!

 Sastojci

    Agda: 1 kg šećera 500 ml vode Jako je važno agdu pripremiti ranije i dobro je ohladiti.
    Sastojci za smjesu: 1 šolja kajmaka m.m. 12% 1 šolja vode 1 šolja griza 1 supena kašika šećera u prahu 1 supena




 Priprema

    1.

    Sastojci za smjesu: 1 šolja kajmaka m.m. 12%

                                        1 šolja vode

                                        1 šolja griza

                                        1 supena kašika šećera u prahu

                                        1 supena kašika ulja

                                        1 supena kašika maslaca

                                        1 supena kašika nišeste

                                        1 vanilija

                                        1/2 praška za pecivo

                                       300 gr brašna

   

    Agda: 1 kg šećera          

                500 ml vode

    Jako je važno agdu pripremiti ranije i dobro je ohladiti.
    2.

    Izmiješati sve sastojke i na kraju postepeno dodavati brašno.

    Smjesu sipati u slastičarski špric sa nastavkom kao na slici.
    3.

    Smjesu polako istiskivati u posudu u kojoj smo predhodno dobro zagrijali ulje.

    Prilikom pečenja halke se moraju stalno preokretati kako bi se ravnomjerno pekle.

   



    4.

   

    Halke moraju biti reš pečene i imati jako rumenu boju.
    5.

    Ispečene halke (direktno sa ulja) ubaciti u prethodno pripremljenu, ohlađenu agdu i ostaviti ih da u agdi stoje jednu minutu.

   

    Servirati po želji. Posipati mljevenim orasima ili pistacijama.

Podijelite sa prijateljima:  

0 komentari:

Objavi komentar