ODAVNO NISAM PROBALA BOLJU TORTU!!

 Sastojci

    Za prhko tijesto
    200 g putera
    150 g šećera
    1 kom jaje
    1 kom žumance
    2oo g kisele pavlake
    1/2 Praška za pecivo Dolcela
    od 1/2 limuna ribana korica
    1 kom Vanilin šećera Dolcela
    500-550 g Glatkog brašna Podravka




    fil za tijesto
    250 g suvih kajsija
    250 g suvih datula-urmi ili suvo grožđe

    za fil
    900 g kisele pavlake
    250 g šećera
    5 g Mljevena želatina Dolcela


Priprema

    1.

    Za tijesto umutiti puter, dodati šećer i mutiti da se šećer istopi, dodati pavlaku, jaje i žumance, limunovu koricu i vaniliju pa umutiti, na kraju dodavati brašno sa praškom za pecivo pa zamijesiti glatko tijesto, treba da je mekše a da se ne lijepi za ruke, zato brašno treba dodavati postepeno. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider.
    2.

    Voće staviti u činije, posebno kajsije i datule pa preliti mlakom vodom i ostaviti da omekša. Ocijediti od vode pa izblendati dodati malo vode da se dobije smjesa koja se može premazivati.
    3.

    Tijesto podijeliti na 6 dijelova, svaki istanjiti 30x20 cm pa premazati samljevenim voćem, 3 sa kajsijama, 3 sa datulama i saviti rolat
    4.

    rolate stavljati u pleh prekriven papirom za pečenje
    5.

    peći na 180 C 35-40 minuta ostaviti da se ohlade
    6.

    ohlađene rolate isjeći na komadiće oko 2 cm dužine





    7.

    Pripremiti kiselu pavlaku, najbolje uveče, napraviti udubljenje i ostaviti da se tečnost iscijedi pa je odliti.
    Za fil: želatin preliti sa malo hladne vode i ostaviti da nabubri, zagrijati ga da se istopi ali ne smije prokuvati.
    Umutiti pavlaku sa šećerom, dodati želatin i dobro izmiješati.
    8.

    Obruč za torte 24 cm obložiti prozirnom folijom i staviti na tacnu, komadiće biskvita umakati u pavlaku i slagati u kalup, naizmjenično svijetle i tamne boje dok se ne utroši sav materijal, ostatak kreme preliti preko i ostaviti u frižider, obavezno preko noći.
    9.
    Odvojiti kalup i foliju a tortu ukrasiti ribanom čokoladom

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:  

0 komentari:

Objavi komentar